HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Mi az a nordic cruising?

2010.11.18. 11:00 sikiraly

Ez a sajátos mozgásforma visszatér az ősi sígyalogló mozgáshoz. A tavasztól őszig füvön, földön, betonon művelt nordic walking technikájára épül, és a klasszikus sífutás néhány elemét is megtaláljuk a mozgássorok között.

A nordic cruising könnyed, laza testmozgás, a technika mindenki által könnyen megtanulható. Szó szerinti jelentése: északi utazás. Sokakat mozgásra csábító, igazi szabadidősport. Világszerte növekvő népszerűségét annak köszönheti, hogy télen a szabadban művelhető és nem csak jól előkészített sífutópályákon űzhető.

A nordic cruising lényege, hogy a nordic walking technikából veszi át a járásszerű lépést és a botozást. Az ellépésnél a léc hátracsúszását a nordic cruising sí talpán lévő pikkelyek (recék) akadályozzák meg. A léceket az előrelendítés előtt nem kell felemelni a lendületvételhez, ezért nincs egy lábon álló csúszófázis sem. A hátul lévő láb egyszerűen előrecsúszik, úgy, hogy közben a sí a havon csúszik előre. Ezt a járásszerű lépést egészítik ki a klasszikus sífutásból átvett olyan technikai elemek, mint a diagonál lépés, a páros botozás, a halszálkalépés, az átlépés, valamint az alpesi lesiklás alapelemeiből a hóeke és az íves kanyarodás hóekében.

A nordic cruising léceket a megszokottnál jóval rövidebb méretben gyártják, emiatt fordulékony, jól kontrollálható és biztonságos. Könnyű a lécválasztás, az egyetlen dolog, ami fontos, a testsúly.

Nordic cruising léccel sífutópályán, sétautakon vagy akár szűz hóban is sétálhatunk. Ez a sí nemcsak rövidebb, hanem szélesebb is, mint a sífutóléc, ezért annál stabilabb. Erre is sífutókötést kell szerelni, de érdemes a kényelmesebb automata típusokat választani. Itt is szükséges felszerelési tárgy a sífutócipő, de mivel a lépéseknél nem kell egy lábon egyensúlyozva csúszni, ezért az olcsóbb, egyszerűbb cipők is megfelelnek. A botok valamivel rövidebbek a sífutásban használtaknál, viszont valamivel hosszabbak, mint nordic walking botjai.

A nordic cruising ajánlható azoknak, aki a sífutást túlságosan „munkás”, megerőltető sportnak tartják, a már nehezebben mozgó idősebbeknek, meg azoknak is, akik fokozatosan akarnak beletanulni a sífutásba. Budapesten a Bozsik Sífutóiskolában foglalkoznak ezzel az új sporttal.

12 komment

Címkék: sífutás walking cruising nordic sífutóiskola

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr682455910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemezisazis 2010.11.18. 18:42:53

vagy, mivel nálunk nem jellemző a hosszú nagy hóborítottság, mehetünk boltba feles mélységű kitörésekkel ami még hasznos is.

DnP 2010.11.18. 20:26:58

Elmebeteg dolog, idiotak betonon sielnek. Kirandulas kozben egy falun haladtunk at, az elit nordikozva szerencsetlenkedett, falusiak azt hittek megjott a cirkusz...

Martian (törölt) 2010.11.18. 21:46:39

Klassz dolog a nordic walking, nemrég a Pilisben 30 km-t jó négy és fél óra alatt lenyomtam... a vállam, törzsem is dolgozott rendesen, nemcsak a lábam.

fidesz = házmesterek pártja 2010.11.18. 22:09:24

Ritka nagy baromságnak tartom én is...

FAQlyás Menyét 2010.11.18. 23:58:09

A bevezetőben azt írja, hogy a hómentes időszakban füvön gyakorolható. Erre kíváncsi lettem volna, mert nálunk sokkal több ideig nincs hó az évben, mint amikor van, de ezt a cikkben nem fejti ki. Talán valami különleges görgős léccel vagy hogyan?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.19. 00:04:45

A klasszikus sífutás miért nem jó? Vagy az nem elég trendi? Túlzottan "munkás" a sífutás? Azt is lehet lassan és gyorsan is, többféle felkészültségi szinten. A klasszikus technikával pedig nem kell feltétlenül nyom, szóval ez is egy baromság, kiemelni, hogy ennél a cuccnál nem kell.

sikiraly 2010.11.19. 00:14:29

FAQlyás Menyétnek. A szöveg így szól:"A tavasztól őszig füvön, földön, betonon művelt nordic walking technikájára épül." Azaz a n. w.-t művelik füvön, földön betonon. Ami magát a n. c.-t és az igazi sífutást illeti: kinek a pap, kinek a papné. Mint azalpesi sí és a snowboard esetében -- ki ezt, ki azt szereti inkább. Szerintem a lényeg, hogy az ember szeresse a mozgást a szabadban, télen a havon.

FAQlyás Menyét 2010.11.19. 00:17:54

@sikiraly: Aha, értem már, tehát csak a nordic walkingot lehet nem havon gyakorolni ezek közül, köszönöm a választ.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.19. 00:23:03

@sikiraly:
Senki nem fogja megszeretni a mozgást az ilyen éppen trendi dolgok miatt. Ezt pont azoknak találták ki, akik megveszik, 1 hétig vagy max. 3 hónapig lelkesek, aztán a padláson hever a drága felszerelés.

fidesz = házmesterek pártja 2010.11.19. 07:12:00

Jabocs... most fogtam fel, hogy félreértettem. Megláttam a "nordic" szöveget, meg valamelyik hozzászólást, nekem rögtön a "nordic walking" jutott eszembe. Azt hittem, annak egy variációjáról van szó. Vegyétek úgy, hogy a korábbi hozzászólásom tárgytalan!
Én attól kapok kiütést, amikor botra nem szoruló emberek két bottal sétálnak... :-)

bbob 2010.12.30. 12:57:58

Jó lehet, mert a klasszikus sífutás legnagyobb nehézsége az, hogy relatíve igen hosszú, és ezért (és a cipő hajlékonysága miatt) elég nehezen manőverezhető. Igaz ez normál esetben nem gond, mert a nyom úgyis vezeti a lécet. Aki az igazi élvezetre vágyik az tanlja meg a korcsolyázó stílus, ott rövidebb, könnyebb a léc és a merev koricipő miatt már majdnem lesiklóléc-szerű kontroll van. Viszont tényleg elég jó kondi és erő kell, ha haladni is akar az ember. Így mondjuk 50 felett jó ötletnek tűnik a nordic cruising. A szélesség, és rövidség miatt nem gyorsul be annyira a lefeléken, és talán még szűz hóban is el lehet vele evickélni. (én még nem próbáltam)

Merylla 2012.10.17. 17:07:51

... kár, hogy a képen klasszikus stílusú sífutást látunk.
süti beállítások módosítása