HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Svéd és horvát győzelem Münchenben

2011.01.02. 21:27 sikiraly

A Világkupa-sorozatba is beszámít a vasárnap délutáni müncheni párhuzamos műlesikló-verseny eredménye. Az Olympiapark mesterséges dombján a nőknél a svéd Maria Pietilae-Holmner, a férfiaknál a horvát Ivica Kostelic nyert.

Az elmúlt két évben Moszkvában rendeztek városi síversenyt, az orosz metropoliszban óriási rámpát építettek pálya gyanánt. A 2009-es viadalon még sok klasszis elindult, de tavaly már a magas pénzdíjak sem késztették részvételre a legjobbakat. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) azzal kívánta segíteni a müncheni kezdeményezést, hogy úgy döntött, a versenyen Világkupa-pontok szerezhetők.

A bajor városban a nyolcvanas években már volt két nagy sikerű síverseny, és most is sokan, 25 ezren látták az 564 méter magas dombon, villanyfényben rendezett viadalt. A németek a versennyel Münchennek a 2018-as téli olimpiára vonatkozó pályázatát is igyekezték népszerűsíteni.

Mindkét nemnél 16-16 síző állt rajthoz. Eredetileg a világranglista legjobbjai kaptak meghívást, és bár voltak visszalépők, a szervezők feltöltötték a mezőnyt. A sízők egyenes kieséses rendszerben küzdöttek egymással, két futamban. Az első siklás után nem lehetett nagyobb a különbség fél másodpercnél, ezért aki nagyobb differenciával verte meg riválisát, annak az idejét korrigálták.

Az első fordulóban a nőknél amerikai Lindsey Vonn magabiztosan győzte le Suzanne Riescht, akinek nővére, Maria kaput tévesztett, így ezzel kiesett. A hazai nézők bánatára nem folytathatta a versenyt az óriás-műlesiklás olimpiai bajnoka, Viktoria Rebensburg sem, őt a svéd Maria Pietilae-Holmner búcsúztatta. A skandináv hölgy ezután Vonnt, majd az elődöntőben az osztrák Elisabeth Görglt verte meg. Utóbbit bravúros második futammal, ugyanis az elsőben bukott. A másik ágon az olasz Daniela Merighetti M. Riescht követően a francia Tessa Worleyt ejtette ki, majd őt a szlovén Tina Maze állította meg. A bronzcsatában Görgl könnyedén győzött, a fináléban pedig Pietilae-Holmner ismét hátrányból fordított, és felállhatott a müncheni dobogó legfelső fokára.

A férfiaknál az egyetlen német induló, a szabadkártyás Felix Neureuther mindkét futamban jobb volt az összetett VK-címvédő svájci Carlo Jankánál. Az osztrák Romed Baumannt is megelőzte, de aztán a horvát Ivica Kosteliccsel nem bírt. Az amerikai Bode Miller két osztrák, Michael Walchhofer és Benjamin Raich kiejtése után – mindkettő ellen hátrányból fordított – az amerikai Ted Ligetyt és norvég Aksel Lund Svindalt egyaránt vesztett helyzetből legyőző francia Julien Lizeroux-tól kikapott, majd Neureutherrel szemben megszerezte a bronzérmet. A döntőben a 2010 legjobb horvát férfi sportolójának választott Ivica Kostelic kétszer is jobbnak bizonyult Lizeroux-nál, a francia lába a második futamban beakadt az egyik kapuba.

Alpesi világkupa, München, nők, párhuzamos műlesiklás: 1. Maria Pietilae-Holmner (svéd), 2. Tina Maze (szlovén), 3. Elisabeth Görgl (osztrák), 4. Daniela Merighetti (olasz).

Az összetett Vk állása 14 verseny után (még 24 van hátra): 1. Maria Riesch (német) 753 pont, 2. Lindsey Vonn (amerikai) 647, 3. E. Görgl 483.

Alpesi világkupa, München, férfiak, párhuzamos műlesiklás: 1. Ivica Kostelic (horvát), 2. Julien Lizeroux (francia), 3. Bode Miller (amerikai), 4. Felix Neureuther (német).

Az összetett Vk állása 12 verseny után (még 25 van hátra): 1. Michael Walchhofer (osztrák) 409 pont, 2. Silvan Zurbriggen (svájci) 395, 3. Ted Ligety (amerikai) 336.

Szólj hozzá!

Címkék: világkupa münchen maria párhuzamos műlesiklás alpesi pietilae holmner ivica kostelic

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr412555178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása