HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Elisabeth Görgl a vb első aranyérmese

2011.02.08. 13:12 sikiraly

A 2011-es alpesi világbajnokság első versenyszámát, a női szuper-óriásműlesiklást az osztrák Elisabeth Görgl nyerte meg, a címvédő amerikai Lindsey Vonn hetedik lett. A 49 induló közül Miklós Edit a 31., Berecz Anna a 36. helyen végzett.

A németországi Garmisch-Partenkirchenben az előző napi eső megáztatta a pályát, és az éjszakai fagy után kőkemény tereppel kellett megküzdeniük a versenyzőknek a női szuper-óriásműlesiklásban. A hazaiak nagy reménysége, Maria Riesch azt mondta: mostanáig még nem fordult vele elő olyan, hogy a pályára nézve látta volna a saját tükörképét.

Tizenegy órakor gyönyörű napsütésben, 8 fokos melegben a svéd Jessica Lindell-Vikarby tette meg az első métereket a 2011-es alpesi világbajnokságon. Ideje egy darabig a legjobb volt, a hatodikként induló olasz Daniella Merighetti aztán majdnem fél másodperccel hamarabb ment végig. Nem sokáig örülhetett a rutinos itáliai síző, mert a még tinédzser honfitársa, Elena Curtoni megelőzte, őt pedig az osztrák Anna Fenninger egyetlen századdal. A vb első kiesője a svájci Dominique Gisin volt, aki a mindenkit alaposan próbára tevő utolsó kapuk egyikénél csúszott ki a pályáról.A hazaiak egyik üdvöskéje, Viktoria Rebensburg nem állt rajthoz. 

A legnagyobb esélyesek közül az osztrák Elisabeth Görgl már a megnyitón felhívta magára figyelmet azzal, hogy ő énekelte a világbajnokság hivatalos dalát. A havon az első ellenőrzőpontnál reményt adó előnye volt, és ezt fokozatosan növelve 82 századdal bizonyult gyorsabbnak az addigi éllovasnál. Az utána következő Maria Riescht hiába biztatta óriási hangerővel a helyi közönség, végig hátrányban volt Görgllel szemben, és 21 századdal elmaradt tőle. Később a viadalt közvetítő tv-csatornának elmondta, hogy nagyon nehéz volt a pálya, a rajttól a célig buckák nehezítették a jeges talajon való haladást.

A szám 2010-es olimpiai bajnokának, az osztrák Andrea Fischbachernek az elejétől fogva számottevő hátránya volt élen álló honfitársához képest, majd a pálya közepén beakadt az egyik léce egy kapuba. Elesett, a lécei leoldottak a lábáról, ő pedig mintegy kétszáz métert csúszott lefelé a hasán és a hátán, mire egy hálót átszakítva a másodikban megállt. Szerencsére nem történt baja, felcsatolta a síjét, és egyedül csúszott le a célba.

A néhány perces kényszerszünet után a fiatal svájci Lara Gut a tőle megszokott lendülettel száguldott le a lejtőn, és végül 44 századdal ért később a célba Görglnél. A hétszeres világbajnok svéd Anja Pärson azt nyújtotta, amit ebben a szezonban szinte végig, és – mint később kiderült – az 1,17 másodperces különbség a tizedik helyhez volt elég.

Görglnek igazán már csak a két amerikaitól kellett tartania. Sokáig úgy tűnt, hogy Julia Mancuso nem szólhat bele az érmek kérdésébe, de a pálya alsó felén szenzációsan síelt, és csupán 5 századdal kapott ki az osztrák klasszistól. A címvédő Lindsey Vonn - aki előző nap megkapta a sportolói Oscar-díjnak számító Laureus-díjat- már a felső szakaszon elmaradt az éllovastól, és fokozatosan nőtt a hátránya, végül hetedik lett.

Ezzel el is dőltek a lényeges kérdések, a később jövők már nem tudták megközelíteni a legjobbakat. Az olaszok nagyon bíztak Elena Fanchiniben, de még a tizenöt közé sem tudott beférni. Az idényben nem túl jól szereplő német Gina Stechert már a pálya vége felé közeledett, amikor egy jobb kanyart nem tudott bevenni, és 82,7 km-es sebességgel a hálóba csapódott. Némi ápolást követően ő is léccel jött le, azaz neki sem esett komoly baja.

Jó néhány bukás után 45-össel vágott neki a lejtőnek az erdélyi származású, a magyar állampolgárságot nemrég megszerző Miklós Edit, aki végül 31. lett. Őt a nála néhány hónappal fiatalabb Berecz Anna követte, és bár lassabb volt Editnél, a célba érő 38 síző közül kettőt sikerült megelőznie. A rendkívül nehéz körülmények miatt dicséret illeti a mieinket, hogy teljesítették a pályát.

A világbajnokság szerdán a férfiak szuper-óriásműlesikló versenyével folytatódik.

Alpesisí-világbajnokság, Garmisch-Partenkirchen. Nők, szuper-óriásműlesiklás: 1. Elisabeth Görgl (osztrák) 1:23,82, 2. Julia Mancuso (amerikai) 1:23,87, 3. Maria Riesch (német) 1:24,03, 4. 4. Lara Gut (svájci) 1:24,26, 5. Anna Fenninger (osztrák) 1:24,64, 6. Elena Curtoni (olasz) 1:24,65, 31. Miklós Edit (magyar) 1:29,36, 36. Berecz Anna (magyar) 1:32,19.

Szólj hozzá!

Címkék: edit anna elisabeth miklós berecz garmisch partenkirchen alpesisí világbajnokság görgl

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr742646661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása