HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Tina Maze nyerte az első szlovén vb-aranyat

2011.02.17. 16:50 sikiraly

Rajt-cél győzelmet aratott az alpesisí-vb női óriás-műlesikló számában a szlovén Tina Maze, aki az újonc olasz Brignonét és a 19. helyről felkapaszkodó Vk-éllovast, a francia Tessa Worleyt előzte meg. Döme Zsófia a 114 induló közül 53. lett.

Hatalmas köd ereszkedett csütörtök délelőtt Garmisch-Partenkirchenre. Noha a rajtnál sütött a nap, a pálya nagy részén alig néhány méter volt a látótávolság, ezért az eredetileg 10 órára kiírt rajtot többször is későbbre halasztották. Végül fél 12 után a felszállt a köd, ahol pedig mégis megmaradt, nem zavarta a versenyzőket.

Délben a szlovén Tina Maze vágott neki elsőként a Kandahar 1-es lejtőjének, amelyen a svédek edzője tűzte a kapukat. Amikor 1:07,05-ös idővel leért, senki nem gondolta, hogy ez lesz a legjobb eredmény. A házigazdák reménységei közül Maria Riesch és a szám 2010-es olimpiai bajnoka, Viktoria Rebensburg 81, illetve 99 századdal lassabban ment végig a 350 méter szintkülönbségű pályán. Szintén majdnem egy másodperc volt a hátránya az osztrák Kathrin Zettelnek, míg a címvédő német Kathrin Hölzl 2,36 másodperccel maradt el Mazétől, és a 20. helyen zárta a futamot. Hölzl hátfájása miatt már hetek óta nem tudott rendesen edzeni, az utolsó Vk-versenyen sem szerepelt, és kora délután úgy döntött, visszalép a továbbiaktól. Azt nyilatkozta, hogy nagyon rosszul érezte magát, és csak a nézők kedvéért vállalta az indulást, de nem látta értelmét a folytatásnak. Hozzátette, hogy ebben a szezonban már nem is áll rajthoz egyetlen versenyen sem. A szakági Világkupa éllovasa, a francia Tessa Worley 2,12-es hátránnyal 19. lett.

Még hárman tudtak egy másodpercen belülre kerülni a szlovén sízőhöz képest, az itt már két aranyat nyert osztrák Elisabeth Görgl, valamint két olasz, Manuela Mölgg és a vb-újonc Federica Brignone, közülük utóbbi közelítette meg leginkább Maze idejét (34 század hátrány). Az óriás-műlesiklás kétszeres világbajnoka, a svéd Anja Paerson a nyolcadik időt érte el, és a korábban ebben a számban már kétszer is dobogós, szakági Vk-t is nyert olasz Denise Karbonnal együtt bízhatott az előrelépésben.

A négy magyar hölgy közül a 18 esztendős Döme Zsófia szerepelt a legjobban, hét és fél másodperccel Maze mögött az 59. helyen zárt, így ő részt vehetett a második futamban is. Berecz Anna a 68., Hellner Donáta a 87, míg nővére, Hellner Szelina a 90. helyen végzett.

Az olasz edző tűzte pályán az elsőként induló 18 éves svéd Sara Hector nagyszerű időt ért el, a második futamban ő lett a harmadik,és feljött a 17. helyre. Tanja Barioz futásáig semmi különös nem történt, akkor azonban felforrósodott az ötfokos garmischi levegő, és a francia lány teljesítményével végül a 23.-ról fellépett a tízedik helyre. Nem sokkal utána következett honfitársa, Worley, aki még nála is gyorsabb volt. Különösen a pálya alsó szakaszán remekelt, és sokan úgy vélték, ezzel bekerülhet a legjobb tíz közé. Aztán ahogy jöttek a többiek, úgy araszolt egyre előrébb. A vele szembeni több mint egy másodperces előny mindenki számára kevésnek bizonyult, akadt, aki rontott, míg más egyszerűen csak lassabb volt.

Az első kieső a németek utolsó esélyese, Maria Riesch volt, aki a pálya középső szakaszán elcsúszott. Görgl két másodpercnél is nagyobb különbséggel kapott ki ebben a futamban Worleytől, és a francia ezzel már biztos érmes lett. Az élete első felnőtt világbajnokságán szereplő húszéves Brignone sokat veszített előnyéből, de 39 századot megőrzött, és átvette a vezetést. Az eddig két-két olimpiai és vb-ezüstöt gyűjtő Maze – óriás-műlesiklásban egyet-egyet szerzett – most nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Bár csak a 15. időt futotta, összesítésben kilenc századdal megelőzte Brignonét. Tina Maze Szlovénia első aranyérmét szerezte az alpesi világbajnokságok történetében.

Döme Zsófia helytállt a második futamban is, az ötvenöt célba érkező közül az ötvenedik időt érte el, és az 53. helyen végzett.

Alpesisí-világbajnokság, Garmisch-Partenkirchen. Nők, óriás-műlesiklás
1. Tina Maze (szlovén) 2:20,54 (1:07,05; 1:13,49), 2. Federica Brignone (olasz) 2:20,63 (1:07,39; 1:13,24), 3. Tessa Worley (francia) 2:21,02 (1:09,17; 1:11,85), 4. Denise Karbon (olasz) 2:21,28 (1:08,24; 1:13,04), 5. Viktoria Rebensburg (német) 2:21,42 (1:08,04; 1:13,38), 6. Manuela Mölgg (olasz) 2:21,43 (1:07,99; 1:13,44), 53. Döme Zsófia (magyar) 2:33,50 (1:14,57; 1:18,93).

A vb pénteken a férfiak óriás-műlesiklásával folytatódik. A csütörtöki kvalifikációs versenyen 121 síző indult, köztük magyarok is. A bolgár Nikola Csongarov győzött, a két futam alapján Farkas Norbert a 39., Bujtás Csaba az 55., Bene Márton a 66. helyen végzett, az első futamban 52. Petrovics Dániel nem állt rajthoz a folytatásban.

Szólj hozzá!

Címkék: világbajnokság női zsófia maze tina döme alpesi óriás műlesiklás garmisch partenkirchen tessa worley

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr362668363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása