HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

41 év után francia férfi vb-arany szlalomban

2011.02.20. 14:45 símester

Jean-Baptiste Grange az első futamot is megnyerte és a végére is maradt előnye Garmisch-Partenkirchenben, az alpesisí-világbajnokság utolsó versenyén, a férfi műlesiklásban. Hiába jutott négy svéd az első nyolcba az első futam után, csak Jens Byggmark ért oda a dobogóra, második lett, a harmadik az olasz Manfred Mölgg, és egy japán versenyző – Naoki Juasza – lett a hatodik.

Ködös, borús idő fogadta az alpesisí-világbajnokság utolsó versenynapjának a résztvevőit. A férfi műlesiklásban száz síző, köztük a magyar Szepesi Bertold is indult. A svédek nagy futama volt az első, hiszen a négy induló az első nyolcban végzett, a legjobban Andre Myhrer teljesített, aki harmadik helyen állt. Ráadásul a svédek edzője tűzte a második futamhoz a pályát, így tovább növelte versenyzői esélyeit, amivel végül nem tudtak élni.

Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is a legjobb 15 – illetve 16, mivel holtverseny volt a Világkupában a 15. helyen – kezdte a verseny első futamát. A legjobban a francia Jean-Baptiste Grange futott. Ez azért is különösen figyelemre méltó, mivel 1982, Michel Vion kombinációban elért sikere óta nem nyert francia síző világbajnokságot. Szlalomban Jean-Noel Augert 1970-es győzelme volt az utolsó gall diadal. Az újdonsült bajnok, Grange 22 századdal előzte az olasz Manfred Mölggöt, 57-tel a svéd Myhrert.

A legjobbak közül a svájci Silvan Zurbriggen, a francia Steve Missillier és a kanadai Michael Janyk esett ki az első futamban, pedig utóbbi a verseny legjobb idejét érte el a pálya felső szakaszán. Csalódást keltett Ivica Kostelic is, akitől nagyon sokat vártak a vb-n, de csak egy bronzérme volt az utolsó versenynap előtt, ráadásul az első futamban is egy másodperces hátrányt szedett össze a szakági Világkupában második Grange előtt

Ahogy szombaton a nőknél, így vasárnap is az első futamban 30. helyen végzett, vagyis a svájci Markus Vogel indult elsőnek. Aztán a svájci születésű, de moldáv színekben versenyző Urs Imboden vette át a vezetést, aki 22-es rajtszámmal indult az első futamban. Több versenyző jött ezután nagy sebességgel, de majdnem mindegyik a felső, meredekebb szakaszon esett ki.

A tizenötödiknek induló Mario Matt, aki 2007-ben világbajnok lett, óriásit futott, majdnem másfél másodpercet vert a mezőnyre. Utána következett az első futamban legjobban teljesítő tizennégy síző. Egyre izgalmasabban alakult a verseny, hiszen az olimpiai bajnok, az olasz Giuliano Razzoli is kiesett. Majd Wolfgang Hörl után a második osztrák, Reinfried Herbst is.

Az első futamban 25. rajtszámmal induló japán Naoki Juasza csak a harmadik időt futotta másodjára, és jöttek a svédek. Axel Bäck rontott, majd az utolsó osztrák induló, a címvédő Manfred Pranger is. A második svéd aztán átvette a vezetést. A műlesikló Világkupában csak a 17. helyen álló Jens Byggmark ugrott az élre, a vezető Ivica Koselic viszont csalódást okozott megint, csak a hatodik helyre jött be. Ezzel az is eldőlt, hogy olyan nyeri a vb-t, aki még korábban soha.

A második svéd, Mattias Hargin is hibázott, így már csak hárman maradtak fent azok közül, akik még beleszólhattak volna az első három hely sorsába. Hiába a svédek első futamban nyújtott kiváló teljesítménye, Bäck, Hargin és végül Andre Myhrer is rontott. Eddig az összes technikai számot az nyerte, aki az egyes sorszámot húzta, a férfi műlesiklásban Manfred Mölgg azonban nem, csak a második helyre jött be, Matt pedig a harmadik helyre. Végül jött Grange, két nagy hibát vétett a felső szakaszon, de így is maradt 76 század előnye, ami tovább csökkent, de elég volt a végére. Szlalomban 41 év után nyert francia férfi síelő a világbajnokságon, akkor Jean-Noel Augert volt a legjobb (1982-ben Michel Vion kombinációban aratott sikere volt az utolsó gall diadal vb-n). Jean-Baptiste Grange 43 század előnnyel végzett az élen. Franciaország ezzel két arannyal – az osztrákok mögött – a második lett az éremtáblázaton.

A 27 éves sportoló négy éve harmadik lett szlalomban a vb-n, a Világkupa műlesikló szakágában jelenleg Kostelic mögött a második, Leviben, Kitzbühelben és Schladmingban is nyert, Wengenben harmadik lett.

Alpesisí-vb, Garmisch-Partenkirchen, férfi műlesiklás: 1. Jean-Baptiste Grange (francia) 1:41,72 (51,30 és 50,42), 2. Jens Byggmark (svéd) 1:42,15 (52,39 és 49,76), 3. Manfred Mölgg (olasz) 1:42,33 (51,52 és 50,81), 4. Mario Matt (osztrák) 1:42,54 (53,11 és 49,43), 5. Julien Cousineau (francia) 1:42,59 (52,95 és 49,64), 6. Naoki Juazsa (japán) 1:42,68 (52,60 és 50,08).

Szólj hozzá!

Címkék: garmisch partenkirchen alpesisí világbajnokság jean baptiste grange

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr222674714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása