HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Jól szerepeltek a magyarok a sí vb-n

2011.02.24. 08:45 sikiraly

Kimagasló magyar eredményekkel zárult a néhány napja véget ért alpesisí-világbajnokság Garmisch-Partenkirchenben. A mieink nem vetekedhetnek az alpesi országok sízőivel, ám a vb-n elért helyezéseik a magyar sísport lehetőségeinek ismeretében dicséretesek.

A jó eredmények sorát a csak a vb előtt két héttel magyar állampolgárrá lett, 11 hónapot kihagyott klasszis, az erdélyi származású Miklós Edit kezdte a másik magyar tehetséggel, Berecz Annával karöltve. Miklós Edit sérülése ellenére – az új szponzortól kapott sícipő feketére törte a lábujján a körmöt, így őrületes fájdalmai voltak – szuperkombinációban (egy-egy lesikló és műlesikló futamaból számítják az eredményt) a 23. helyen végzett, Berecz Anna ebben a számban a 27. lett. Meg kell jegyezni, hogy a szuperkombináció lesikló számában Miklós Edit a második ellenőrzőpontnál a 4. (!) helyen állt, ami nagy bizakodásra ad okot, miként az is, hogy lesiklásban a 21. helyen végzett.

Szuper-óriásműlesiklásban Miklós Edit a 31., míg Berecz Anna a 36. helyen fejezte be a versenyzést, szintén jó időeredményekkel. Sajnos Miklós Edit a lesiklásban már nem tudott rajthoz állni, így nem kapott lehetőséget, hogy javítson a két évvel ezelőtti 18. helyén. Berecz Anna azonban ennek a számnak is nekiment, és szép síeléssel a 33. helyen zárta a futamot.

Ezután következett a technikai számokban rajthoz álló további 3 női, valamint a 4-4 férfi versenyzőnk. Óriás-műlesiklásban Döme Zsófia beverekedte magát a második futamba – az új szabályokat egyébként magyar javaslatra, dr. Kaszó Klárának, a síszövetség elnökének kezdeményezésére fogadta el a FIS kongresszusa 2010 májusában, Antalyában –, ahol az előkelő 53. helyen zárta az eseményt. Berecz Anna 62. lett, míg Hellner Donáta a 80., Hellner Szelina a 82. helyen végzett a 114 induló közül.

A magyar férfiak a sok nevező miatt kvalifikációs futamba kényszerültek, ahol nagyszerűen helytálltak. Külön kiemelendő Farkas Norbert teljesítménye, aki ezt a futamot a 39. helyen zárta 64,29 FIS-pontot szerezve, ami az eddigi legjobb teljesítménye. Ő képviselhette hazánkat a férfi óriás-műlesiklás világbajnoki futamában, szintén a magyar szabálymódosítási indítványnak köszönhetően. Sajnos a második futamba nem tudta kvalifikálni magát a nagyon erős mezőnyben, a rendkívül nehéz pályán egy kisebb hiba végzetesnek bizonyult, de így is nagyszerűnek számít 63. helyezése. Ebben a versenyszámban Bujtás Csaba a 94., Bene Márton a 101. lett a 172 indulóból, Petrovics Dániel kiesett.

S ekkor következett két olyan nap, amely bearanyozta a magyar versenyzők szereplését. A női műlesiklásban mind négy magyar induló az első 50 között végzett, ami rendkívüli sikernek számít. Döme Zsófia (a képen) érte el a legjobb helyezést, 37. lett a 111 induló közül. Berecz Anna a szintén előkelő 39. helyen zárt, míg Hellner Donáta 48, Hellner Szelina 49. lett.

Ugyanezen napon a magyar férfi versenyzők a kvalifikációs futamban mérkőztek egymással, a pályával és persze a többi ellenféllel. Közülük Szepesi Bertold érte el a legjobb eredményt egy elfogadható FIS-pont teljesítménnyel. Az igazi megmérettetés másnap várt rá, amikor ő képviselhette hazánkat a férfi műlesiklás világbajnoki futamában.

A vb záró napján telt ház előtt zajlottak a küzdelmek. Szepesi Bertold beverekedte magát a második futamba, sikeresen megbirkózott a pálya extrém nehézségével (a Gudiberg legendásan meredek). Teljesítette a férfi szlalom két futamát, ahol csak 100-an állhattak rajthoz az összesen 188 indulóból. Bertold nagyszerű versenyzéssel a 44. helyet szerezte meg a világbajnokságon, ami kiemelkedő eredmény. Ki kell emelni még Kékesi Márton nagyszerű teljesítményét is, aki elfogultságmentesen versenyzett élete első felnőtt vb-jén, és az összesítésben a 60. helyen végzett. Vincze Ákos a 66. helyen zárta a küzdelmeket, a szintén nagyon fiatal Halmágyi Zoltán kiesett.

Még egyszer hangsúlyozzuk: ezek az eredmények a magyar sísport lehetőségeihez mérten igenis komoly sikerek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarok világbajnokság alpesi garmisch partenkirchen

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr42686534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása