HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Sandboarding: deszkával a homokban

2010.09.22. 10:00 sikiraly

A deszkások külön világot képviselnek – ezt mindenki tudja. Ám köztük is van egy mind népesebb társaság, amely igencsak különleges módon használja a deszkát: a homokban száguldoznak vele. Ez a sandboarding. Nemrég valakinek megígértük, utánanézünk, mit lehet tudni erről a sportról.

A szörfből lett anno a snowboard, és ez a vízi sporteszköz ihlette azokat a brazil fiatalokat is, akik a hetvenes években az ország déli részén lévő Santa Caterina állam fővárosában, Florianópolisban, az Atlanti-óceán partján a homokban csúszkáltak. Innen aztán hamar átkerült a homokdeszkázás az Egyesült Államokba, és ezzel eldőlt a sorsa: rövidesen elterjedt az egész világon. Igaz, kevésbé népszerű, mint a snowboard, hiszen nagyon nehéz felvonót építeni a homokdűnéknél, és mesterséges pályát sem könnyű létrehozni.

Akárcsak havas testvérénél, a sandboardingnál is többféle szakág létezik. A sebességi Guinness-világrekord 82 km/óra, az amerikai Erik Johnson tartja, míg a nem hivatalos csúcs 97 km/óra. Az ugrás műfajban Josh Tenge a rekorder, három csúcsot is tart jelenleg. A négyszeres világbajnok amerikai boardos legismertebb rekordja a 44 láb 10 inch (13 méter 66 cm) hosszú hátraszaltó.

A sandboard lap sokkal nehezebb, mint a snowboard. Különleges alapanyagokból készül, a gyártók keményfa, üvegszál és műanyag rétegeket építenek össze. Ahhoz, hogy a homokban megfelelően lehessen vele csúszni, be kell kenni az alját; a sportág művelői általában petróleum alapú speciális viaszt használnak.

A világ első sandboardparkját az Egyesült Államokban, Oregon állambeli Florence városában építették fel. A 40 hektáros területen mesterséges homokdűnék várják a sportág híveit, és profi oktatók segítenek mindenkinek, aki ki akarja próbálni a szárazföldi boardozást. Évente több nagy nemzetközi versenyt rendeznek Sand Master Parkban.

Európában többnyire tengerpartokon alakítottak ki sandboarding pályákat (pl. Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország), ám a hozzánk legközelebb lévő homokdeszkás terep nem ilyen. Németországban, pontosabban Bajorországban, a cseh határhoz közeli Hirschau melletti Monte Kaolino nevű hegyen található a kontinens leghíresebb sandboarding pályája. Különlegessége, hogy a kaolintermelés (a kerámia- és tűzállóanyag-gyártás alapvető nyersanyaga) melléktermékeként halmozódott fel a 110 méter magas, 30 millió tonna homokból álló domb.

Monte Kaolinón rendezték hosszú ideig minden évben a homokdeszkások világbajnokságát. Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere: boardercross villanyfényben, slopestyle, slide és a nem mindennapi ügyességet kívánó páros verseny, amikor ketten állnak egy deszkán. Az idén azonban a terep változásai miatt nem került sor a 18. vb-re, és valószínűleg a jövőben máshol rendezik majd meg a versenyt.

Akárcsak a havon, a homokban is hatott a boardozás a síre: a homoksíelést is egyre többfelé művelik. A sportág Mekkája a namíbiai sivatag, ahol a világ legmagasabb homokdűnéi (pl. a Sossusvlei) kínálnak élvezetet a sandski kedvelőinek. A sebességi világrekorder a Namíbiában élő német Henrik May, aki 2010 júniusában 92,12 km/órás tempóval száguldott a homokban.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr352313719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2010.09.22. 11:40:03

hódeszka
légdeszka
homokdeszka

mad823 2010.09.22. 12:22:08

Mondjuk az, hogy "A deszkások külön világot képviselnek" nettó hülyeség. Mára ugyanolyan téli sport lett a snowboard, mint a síelés. (Mondjuk erről még a biztosítókkal is el lehetne beszélgetni...)

Francekellregisztralni 2010.09.22. 13:41:50

@mad823: láttál már lépcsőkorláton síelni embert? A deszkások java télen nyáron az, a síelő (értsd. egyszerű földi halandó) inkább csak teniszezik nyáron.
Ettől külön világ ... és asszem ez bók volt;)
Meg ez:DDD
extremesportok.blog.hu/2010/07/17/elektromos_gordeszka_1
süti beállítások módosítása