HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Síbajnokság lesz a Mátrában

2010.08.31. 12:37 sikiraly

Bár az igazi síversenyekre még várni kell Magyarországon, egy különleges síszakágban már augusztusban és szeptemberben is rendeznek bajnokságokat hazánkban. A síroller (külföldön rollerski) nálunk is régóta ismert sportág, és a közelmúltban lebonyolított országúti ob után szombaton sprintbajnokságra kerül sor Gyöngyöstarjánban.

Az első rollersíket a múlt század harmincas éveiben készítették Észak-Olaszországban és Skandináviában. A sorozatgyártásuk is ezeken a területeken, valamint Németországban kezdődött. A hó nélküli időszakra találták ki a sírollert a téli sportot űzők szezonon kívüli felkészítésének segítésére. Az említett vidékeken a hetvenes évek közepére népszerű szabadidős tevékenységgé vált a sírollerezés, sőt egyre komolyabb versenyeket is rendeztek. Maga a sporteszköz látványos fejlődésnek indult, az eredeti vaskeretet felváltották az alumíniumból, a könnyű fémötvözetekből, majd az üvegszálból készült keretek. A cipő is sokat változott.

A versenyeket aszfaltborítású utakon bonyolítják le, ezért olyan botokra van szükség, amelyek hegye bírja a speciális talajt. A sírollerezők általában 30-33 km/órás sebességgel haladnak, de egy-egy lejtős szakaszon elérhetik az 50 km/órás tempót is. A fotó: skiroll.org

Az önálló szakággá nőtt sírollerezés nemzetközi szövetsége 1986-ban alakult meg, alapítói között ott voltak a magyarok is; a szervezet később beolvadt a Nemzetközi Síszövetségbe (FIS). A nemzetközi versenyekből Európa- és Világkupák, Világjátékok lettek. 1996-ban Magyarországon, Zánkán volt a sírollerezők Világjátéka. Az első hivatalos világbajnokságot 2000-ben Hollandiában rendezték. Az utóbbi években a magyar versenyzők felzárkóztak az élmezőny mögé. 

A magyar bajnokságokon nyílt versenyek, azaz bárki elindulhat. A kötelező felszerelés síroller vagy 1 soros görkorcsolya, síbot, fejvédő sisak és szemüveg. Így lesz ez szombaton délután a Mátra déli oldalán található Gyöngyöstarjánban is a sprint ob-n.

Szólj hozzá!

Címkék: sport síelés ob síroller

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr602261366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása