HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Te mit választanál?

2010.12.22. 14:40 sikiraly

A folyamatosan fejlődő és bővülő árukínálat nemcsak ámulatba ejt, hanem egyúttal meg is nehezíti döntésünket a sífelszerelés kiválasztásában.

Nem csupán a széles áruválaszték okoz fejtörést, hanem a sok álszakértő „jó tanácsa” is, mert két egyforma véleményt ebben a témakörben (is) elég ritkán lehet hallani. Ezért a csak síelni szerető, ám a felszerelések körében nem túl tájékozott vásárlónak nagyon jól meg kell választania azt a helyet, ahol rábízza magát az eladókra. De vannak ilyen helyek.

Ha vásárlási szándéka aktuálissá vált, ki-ki értékrendje és – ha jól meg tudja határozni –szükséglete szerint választhatja ki a sok lehetőség közül azt, amelyik számára a legkedveltebb. Mindenesetre érdemes megfontolni, hogy a nagy tapasztalatokkal rendelkező szaküzletek munkatársainak véleményét fogadjuk el tanácsként, vagy az olyan áruházak eladóiét, akik nem szólnak bele abba, hogy mit vegyünk a pénzünkért, azaz sem rá-, sem lebeszélni nem akarnak a választásról. Teszik ezt azért, mert nem tudnak érdemi szaktanácsot adni.

Az alábbiakban megpróbálunk néhány jó tanáccsal szolgálni azoknak, akiknek nincs bizalmuk a bolti eladókkal szemben, és megpróbálnak önállóan dönteni. Megkérdeztük az egyik legtapasztaltabb fővárosi síszakembert, a Viktoria Sport tulajdonosát, Garami Lászlót, mit javasol olvasóinknak. Szerinte a legfontosabb dolog a szükséglet helyes meghatározása. A sícipő esetében ez elsősorban a lábunk anatómiai felépítésének megfelelő modell és a helyes méret kiválasztása. Szélsőségesebb esetekben a síző súlya és a cipő „flexindexének” arányos összehangolása is lényeges lehet. A szakember mondja mindezt annak ellenére, hogy az új geometriájú síléceknél az ún. előreterhelés már nem olyan fontos. A magas komfortérzést különösen sérült vagy nagyon kényes lábak esetében a thermoflex típusú béléssel ellátott cipők tudják biztosítani, de ezek lábra formázásához szaktudásbeli és technikai feltételek kellenek, melyek rendelkezésre állnak például az említett szervizműhelyben.

A síléc kiválasztásánál még mindig általános tévhit a síléc mérete és hossza közötti egyenlőségtétel. Pedig ezek egymástól lényegesen eltérő fogalmakat takarnak. A vevőközönség nagy része egy hosszméretet határoz meg, amikor sílécet szeretne vásárolni, ami önmagában nem baj, ha elfogadja az általa kívánt hosszúsághoz a szakmailag megfelelő modellt. Ehhez a helyes kiválasztáshoz kell a rendkívül széleskörű áruismeret és egy olyan magas szintű áruválaszték, amely lehetővé teszi a vevő számára legkedvezőbb ajánlatot. A sílécekre fokozottan vonatkozik a helyes szükséglet meghatározása, mivel a sí használatának módja nemcsak a síző technikai színvonalát tükrözi, hanem azt is, hogy milyen körülmények között fogják használni. Nyilvánvalóan a kizárólag preparált pályán síelő embernek más jellegű modellre van szüksége, mint annak, aki a derékig érő, porzó hóban történő szabad sízést célozta meg. Ez a kettő csak kiragadott példa, de sorolhatnánk még sok olyan körülményt, amely eldöntheti a sí kiválasztását. Mint említettük, a síző technikai felkészültsége is befolyásolhatja a modellválasztást. Egészen más léc kell annak, aki carvingolni szeretne, mint annak, aki csak síelni akar egy carv geometriájú sível, mert azzal könnyebb. Agresszíven, az általa megadott íven előrehaladva siklik (mint egy sínautó), vagy kissé talpra téve, oldalt csúsztatva próbál meg minél könnyebben leérni a hegyről.

A kötések kiválasztásában a sígyárak levették a vállunkról a gondot azzal, hogy a legtöbb esetben olyan technikai megoldásokat alkalmaznak, amelyeknél csak az általuk meghatározott kötések rögzíthetők. Itt tulajdonképpen csak a teljesítménykülönbségek okán kell választanunk. Ez a megoldás azoknak a sízőknek természetesen kedvezőtlen, akik csak sílécet szeretnének vásárolni, és a régi felszerelésükből a kötést átrakatnák az új lécre. Azért a legtöbb esetben erre is lehet jó megoldást találni.

A síszemüveg kiválasztása sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, mint ahogy az általában történik. Fontosságát igazából csak kedvezőtlen időjárási körülmények között tudjuk megtapasztalni. Feladatai közé tartozik a párásodás megakadályozásán kívül a kontúrok lehetőség szerinti kihozatala, ezzel nagyban megkönnyítve a szűrt fényben a pálya egyenetlenségének időbeni észlelését. Mint a többi felszerelési tárgy esetében, a szemüvegnél is jól jön a hozzáértő szakember segítsége.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr42532464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2010.12.22. 19:50:03

Én speciel semmit, mert nem tudok síelni :)

kzolika 2010.12.22. 20:13:15

@konyvline: Síelni mindenki tud, legfeljebb még nem próbálta. Könnyebb megtanulni, mint a biciklizést.

Sliz 2010.12.22. 21:25:07

@kzolika: bocsi de ezzel vitatkoznék, én is jártam vagy 4-5 évig síelni általános iskolásként évente többször is, de annak amit csinátlam semmi köze nem volt a síeléshez (utolag belátom), aztán elmentünk oktatóhoz és megértettem mit is kell csinálni. most már úgyis megy h csak az egyik lábamon van léc a másikat a levegőben tartom, nah ilyenkor kell rendesen megfogni az éleket:D

Pueblo 2010.12.22. 22:03:05

Hát ez a cikk nem tartalmazott sok információt, sajnos. :)

Paulybird 2010.12.22. 22:16:53

@Pueblo:
dehobynem:
Viktoria Sport
link is van. kattints rá, ott biztos van elérhetőség is.
odamész, konzumálsz, örülsz.

Verbalis Inkontinencia 2010.12.23. 01:19:06

Nem tudom, a mostani lecek milyen minőségűek, de régebben mindig azt ajánlották, amelyik famagos, azaz nem tiszta műanyag volt.
süti beállítások módosítása