HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Indul a magyar síszezon

2010.11.25. 11:42 sikiraly

Úgy tűnik, három héttel korábban kezdődik itthon a síszezon, mint tavaly. Pénteken indulnak a hóágyúk Eplényben, és a meteorológusok 5–10 centiméteres havat várnak hétvégére a magyar hegyekbe.

Nagy valószínűséggel már pénteken elkezdődik a hóágyúzás az eplényi Síarénában! Az érkező hideg levegőnek köszönhetően hamarosan tartósan fagypont alatti hőmérséklet várható a környéken, és a Síaréna üzemeltetői igyekeznek kihasználni a lehetőséget. Első lépésként a tanuló pályán kezdődik meg a hókészítés, így vasárnap megnyithat az első hazai sípálya. November 28-án 10 órától szakképzett oktatók várják Eplényben a tanulni vágyókat. Ha marad a hideg, akkor a hóágyúzást a jövő héten is folytatják, és akár már jövő szombaton, december 4-én megnyithat az 1-es pálya teljes hosszában. A tervek szerint a most induló szezonban több külföldi síterephez hasonlóan pályarendőrség ügyel majd a Síarénában is arra, hogy mindenki a szabályokat betartva, másokat nem veszélyeztetve síeljen-snowboardozzon a lejtőkön.

A többi magyarországi síterep egyelőre nem tervezi, hogy napokon belül elindítja a felvonókat. Igaz, a Mátrában 600 méteres magasság felett szerda délután négy órától több hullámban érkeztek hózáporok, de a talaj nem fagyott át teljesen, így egyelőre csak vékony hólepel fedi a tájat. Várhatóan 5–10 cm-es hó lesz a hétvégén a Mátrában, ami még a sípályák kinyitásához nem elegendő, de hógolyózásra kiválóan alkalmas. Ennek ellenére érdemes lesz felmenni például a Kékestetőre, ahol vasárnap hóköszöntő adventi ünnepet tartanak. Délelőtt 11 órától kézművesek, fafaragók várják az ország legmagasabb pontjára látogatókat, délután 2 órától gyermekkórusok adventi dalai csendülnek fel, fél 3-kor pedig fellép a Csík zenekar. Kicsit arrébb, Mátraszentistvánban a meglévő tíz mellé hat újabb hóágyút vásároltak, a nagyteljesítményű amerikai gépek sokat segíthetnek abban, hogy hamarosan ott is megtarthassák az idénynyitót.

Ha valóban megnyitják a pályákat a hétvégén Eplényben, az azt jelenti, hogy három héttel korábban kezdődik az idei síszezon a magyar hegyekben, mint a múlt évben. A síbérletekért, általában nem vagy csak alig kell többet fizetni, mint a 2009–10-es szezonban. A legnagyobb magyarországi síterepeken 4000 és 5500 forint közötti áron vehetnek napijegyet a felnőttek.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország síelés kékestető eplény

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr482472278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása