HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Magyarok a szabad síoktatásért

2010.12.16. 10:00 sikiraly

Régi probléma, hogy a kiváló képzettségű, nagy tudású magyar síoktatók nem dolgozhatnak legálisan az alpesi országokban – legalábbis magyarként nem.

2009 februárjában az Európai Parlament úgy döntött, hogy egyebek mellett a személyek, illetve szolgáltatások szabad áramlását kimondó direktívák teljesülése érdekében bizonyos szolgáltató szakmákban bevezeti az úgynevezett Európai szakmai kártyát (European professional card for service providers). Ezzel a kártyával az elképzelések szerint például a jogászok vagy az egészségügyi dolgozók az unió teljes területén minden további feltétel teljesítése nélkül vállalhatnának munkát, azaz diplomájukat nem kellene honosíttatni, sem különbözeti vizsgát tenniük. Brüsszelben a kártya bevezetésének előkészítése folyik, ám még legalább egy-két évet igénybe vesz.

A síoktatók is abba a munkavállalói csoportba tartoznak, amelynek tagjai szintén kaphatnak majd ilyen kártyát, ám ezt néhány, többek között a sízésben jelentős ország szigorú feltételekhez kötné. Magyarország, pontosabban a Síoktatók Magyarországi Szövetsége állt az élére annak a szakmai kezdeményezésnek, amely igyekszik megakadályozni, hogy a síoktatók Európai szakmai kártyája megszerzésének feltétele az úgynevezett Euro Test legyen.

Az SMSZ vezetői az Európai Unió munkaügyekkel foglalkozó főosztályvezetője meghívására Brüsszelben a síoktatók nemzetközi munkavállalásával kapcsolatos tárgyaláson vettek részt. A szervezetet dr. Egri Katalin elnök és Ozsváth Miklós szakmai elnökhelyettes képviselte. Az alábbi beszámolót – amely a sioktatás.hu oldalon jelent meg – ajánljuk minden síbarát figyelmébe.

Az Európai Unió Szakmai Képesítések Osztályán megtartott egyeztetésen a FEMPS országok képviselői mellett részt vettek a holland, a szlovák, a szlovén, a cseh, a görög, a bolgár, a lengyel és a magyar szakmai szervezetek képviselői, valamint több nemzeti szervezet felhatalmazásával az ISIA jogásza.

A megbeszélésen Jurgen Tiedje, EU-osztályvezető kijelentette, hogy márciusig le akarja zárni a síoktató szakma képviselőivel az egyeztetéseket, amelyek alapja az Euro Test. A főosztályvezető ezt azzal indokolta, hogy van egy kész teszt, amelyet már több ország alkalmaz, és már vagy tíz éve beszélnek róla. Az alkalmazó országok – Franciaország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia, valamint Spanyolország és Belgium – támogatja a bevezetést. Semmilyen más irányba való elmozdulást, érveket nem akart elfogadni, mindenáron arról volt hajlandó tárgyalni, milyen menetrenddel pontosítsák az Euro Testet.

Az osztályvezető álláspontja lényegében megegyezett a francia nézetekkel. Franciaország kiindulópontja lényegében az, hogy megengedik az oktatást a külföldieknek, ennek azonban feltétele ez a teszt. A nem-alpesi országok, így hazánk nézete szerint a síoktatók EU-s állampolgárként jogosultak bármely európai országban oktatni, és ez nem a befogadó ország engedélyétől függ. A befogadó országok az EU-hoz való csatlakozással elfogadták a játékszabályokat, és ezeket nem csak akkor kell szelektíven betartani, amikor azok nekik kedvezőek.

A találkozó lényege is az Euro Testről szóló prezentáció, illetve azt követően a teszt megvitatása lett volna. Ezt nem sikerült az osztályvezetőnek elérnie, mert a vita minden erőfeszítése ellenére akörül zajlott, hogy kell-e egyáltalán alkalmassági teszt a munkavégzéshez, és ha igen, miért pont az Euro Test. Felvetődik az a kérdés is, ha már 10 éve szó van az Euro Testről, akkor vajon miért csak most kérdezik meg az unió más országainak szakmai szervezeteit, eddig miért csak zárt körben folytak egyeztetések. Általánosságban elmondható, hogy a jelen lévő nem-alpesi országok alapvetően a versenyzés alapú teszt ellen vannak.

A magyar szakmai szervezet érveivel a többi ország jól láthatóan egyetértett. Javaslatuk is volt egy konkrét menetrendre: január 15-re egy hasonló körben állítsák össze azokat a képességeket, tulajdonságokat, amelyek a síoktató tevékenységet a biztonság és egészség területén jellemzik. Február 15-re készüljenek el ennek a síoktatóképzés tartalmára és kereteire vonatkozó standardjei. Így márciusra már egy megegyezés közeli állapot jöhetne létre. Ennek alapján vizsgaalapú rendszer helyett a képzési folyamatot figyelő, minőségbiztosítás-jellegű rendszer állhatna fel. Az is nyilvánvaló, hogy amennyiben az alpesi országok nem fogadnak el egy szakmai alapokon nyugvó rendszert, akkor tisztán piacvédelmi szándékok vannak a törekvéseik mögött.

Természetesen ezt sem fogadta el az illetékes osztályvezető azzal az indoklással, hogy ne fusson egymás mellett két párhuzamos egyeztetés. Mindezt annak ellenére, hogy a jelenlévők reakcióit tekintve az Euro Testről való tárgyalás zsákutcának tűnik, és gyakorlatilag nincs esély ezen a vonalon márciusra egyezséget összehozni.

A hivatalos menetrend szerint december 15-én a 6 támogató ország találkozott Münchenben, ahol az Euro Testről egyeztettek. Megbeszélték, hogy hogyan hívják meg a többi országot egy Euro Testre tapasztalatgyűjtés céljából, illetve információt gyűjtenek az Euro Testet nem alkalmazó országoktól a síoktatóképzésükről. Ez lényegében azt jelenti, hogy a vizsga bevezetése után keresik az indokokat a bevezetés szükségességéhez. A nem-alpesi, "rebellis" országok megegyeztek, hogy kapcsolatban maradnak, és ezentúl összehangoltan lépnek fel, így a párhuzamos egyeztetést is lefolytatják, és a magyar EU-elnökség alatt igyekeznek valamiféle eredményt elérni az ügyben.

Az SMSZ jogi és szakmai érveket vonultatott fel az Euro Test ellen. Érdemes elolvasni, milyen szakmai érveket hozott fel a szövetség.

A GS-teszt speciális művi körülmények közötti képességet mér, mégpedig elsősorban arra vonatkozóan, hogy a vizsgázó milyen gyorsan tud akadályok között síelni. A síoktatói szakma kompetenciái között első helyen szerepel, hogy a síoktató a FIS-10-nek megfelelően biztonságosan vezesse csoportját, és a csoportmozgatás során is kerülje el a túlzott sebességet, és erre szoktassa tanítványait is, ha egyedül síelnek.

A GS-teszt elzárt pályán történik, tehát egyáltalán nem méri, hogy a vizsgázó hogyan képes forgalmas pályán nyomvonalat választani, átlátja-e az őt körülvevő forgalmat, felismeri-e a veszélyhelyzeteket. A GS-teszten esélyesen csak olyanok tudnak teljesíteni, akik jelentős versenyzői múlttal rendelkeznek. Ők a síeléssel eltöltött idejük nagy részét elzárt pályán való nagysebességű edzéssel töltötték, és ennek megfelelően 1. kevesebb tapasztalattal rendelkeznek a forgalomban való síelésről, mint azok a síoktatók, akik állandóan a közönségnek nyitott pályán síelnek; 2. az általuk megszokott és biztonságosnak ítélt sebesség lényegesen magasabb, mint amivel a szabadidős síelők síelnek, így kevésbé képesek a tanítványok számára biztonságos sebességtartomány megítélésére, mint a versenyzői múlttal nem rendelkező társaik.

Az előző pontnak megfelelően a GS-alapú teszt igen nagy tömegű, a szakmai kompetenciát tekintve kiváló síoktatót zárna ki a munkaerőpiacról. Az előterjesztés egy olyan szabályozást vezetne be az országhatárokat átlépő síoktatók számára, amely a síoktatók túlnyomó többsége számára nem teljesíthető. Az országhatárt át nem lépő síoktatókra nem vonatkozna, hiszen számukra nincs szükség EU-szintű kártyára. Ez egyértelműen megkülönböztetést jelent a helyi illetőségű és a külföldi síoktatók között. A versenyzéssel kapcsolatos teszt valójában a külföldi síoktatókat a kvalifikációs minőségükre, a biztonságra és egészségre hivatkozva kiszorítja a piacról. Így a képzettséggel kapcsolatos előterjesztés valójában szabálytalan piacszabályozási eszköz, és ezért minden formája ellen tiltakozunk, elfogadni nem tudjuk.

El tudunk azonban fogadni a kvalifikációval kapcsolatban olyan előterjesztést, amely valóban a síoktatók biztonsággal és egészséggel kapcsolatos kompetenciáit állapítja meg, és ezen meghatározások alapján ellenőrizhető kereteket határoz meg, valamint az adott országok valamennyi síoktatójára vonatkozik.

5 komment

Címkék: európai test unió euro síoktatás síoktatók smsz

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr112518722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.16. 12:56:51

Már megint ez a "szabályozzunk mindent" mánia. Miért ne lehetne megengedni, hogy mindenféle kártya, engedély, vizsga, stb nélkül taníthasson az ember másokat síelni? A legrosszabb, ami történhet, ha egy államilag nem jóváhagyott síoktatónál tanulsz, az az, hogy kiderül, nem is tud síelni - nagy ügy, keresel egy másikat.

A szabályzással a már dolgozó síoktatók próbálják kizárni a konkurenciát.

ehja 2010.12.16. 12:58:17

Súlyos társadalmi probléma, tengernyi embert érinthet. És mennyire hihető, hogy rengeteg kiváló sióktató lehet egy olyan országban ahol van olyan tél, hogy hó sem esik.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.12.16. 13:58:47

@ehja:
El sem olvastad a cikket. Nem arról van szó, hogy Magyarországon ki lehet síoktató, hanem hogy az alpesi országokban. Nem kevés magyar jár Ausztriába síelni, sokan ott tanulnak meg magyar oktatótól, mert amúgy idegen nyelvet nem is beszélnek.

amit még megtehetsz 2010.12.16. 13:59:31

Legyen ISIA vizsga Mo-on is, oszt aki meg tudja csinálni, annak hajrá...

Lépes Elek 2010.12.16. 14:15:30

Marhasag, es vihar a biliben. Keress masik szakmat.
süti beállítások módosítása