HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Életmentő bukósisakok

2011.01.17. 11:00 sikiraly

A síbalesetek között minden évben előkelő helyen állnak a fejsérülések. Mi a legjobb védelem ez ellen? A válasz egyszerű: egy jó bukósisak.

Egyre több síelő és snowboardos visel sisakot, és erre bizony jó okuk van. Egy jó bukósisak megvéd a súlyos sérülésektől, sőt akár a haláltól is. Az elmúlt években szinte minden szezonra esett legalább egy súlyos magyar vonatkozású baleset, aminek kapcsán elhangzott a „ Ha sisakot viselt volna…” kezdetű mondat.

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor egy német tartományi miniszterelnök súlyos sérüléseket szenvedett. Később szerencsére felébredt a kómából, életét a bukósisakja mentette meg. Sajnos a baleset másik résztvevője, egy szlovák asszony a kórházba szállítás közben életét vesztette – ő nem viselt bukósisakot.

Akik ezek után is gondolkoznak rajta, hogy szükséges-e a sisak viselése…, nos, nekik van egy jókívánságunk: sok szerencsét! A többieknek álljon itt néhány tipp a jó sisak kiválasztásához.

Lehetőleg márkás, megbízható cégtől származó terméket kell vásárolni. Ma már Magyarországon is számos, kiváló minőséget biztosító gyártó modellje elérhető, különböző kivitelben. Az árak általában 10 és 35 000 Ft között mozognak. A sisak vásárlásához feltétlenül vidd magaddal a síszemüvegedet, ha szoktál viselni, a símaszkodat, vagy ha a sisak alá való sapkát vennél, akkor azt is.

Az első szempont a pontos méret meghatározása legyen. A jól kiválasztott sisak kényelmes, és maximális védelmet nyújt a sérülések ellen. A méret megállapításához egy mérőszalaggal mérd meg a fejed kerületet, közvetlenül a szemöldök felett, és írd fel. A méret alapján válaszd ki a sisakot (általában a méretek fejkerület szerint, cm-ben vannak megadva, pl.: 56–58). Igazítsd a sisak elülső szegélyét a szemöldököd fölé, majd húzd rá a fejedre a sisakot. A sisaknak mindenhol illeszkednie kell a fejedre, arra viszont ügyelj, nehogy túl szűk legyen.

Csatold be a rögzítő szíjat az állad alatt, olyan szorosan, hogy az ne tudjon felcsúszni az arcodra, de ne is fojtson meg. A sisak hátsó része ne érje el a tarkót. A pántnak kényelmesnek kell lennie, ne szorítson. Próbáld meg a sisakot megmozgatni elölről hátrafelé. Ha a homlokodon mozog a bőr, akkor megfelelő a méret. A sisaknak nem szabad sem előre, sem hátrafelé lecsúszni a fejről. Figyelj arra is, hogy a fülnél lévő perforált párnázások pont a füledre essenek.

Győződj meg róla, hogy a sisak elülső pereme a szemöldököd fölött van-e, majd próbáld fel a síszemüveget a sisakra. A jobb sisakok hátsó részén rögzítő füle) találhatók, amik megfelelő helyzetben tartják a síszemüveged pántját, nem engedik azt lecsúszni. A szemüvegnek kényelmesnek kell lennie sisakon viselve is. Ha nem fekszik fel minden pontján kényelmesen, eláll az arctól; ilyenkor próbálj másik sisakot vagy síszemüveget.

Fontos tudni, hogy nem minden sisak egyforma. A fej formája is fontos szempont a sisak kiválasztásakor. Van néhány körülmény, ami miatt nem minden modell passzol minden fejre. Ebben az esetben próbálj fel többfélét is, amíg megtalálod a neked leginkább megfelelőt.

Gyermekek esetében nagyon fontos, hogy fejkerületükhöz ne adjunk hozzá még 3-4 cm-t abból a megfontolásból, hogy „úgy még 2 évig tudja viselni”. A túl tág sisak nem fog megfelelően védeni, sőt, adott esetben még veszélyes is lehet. Az egyetlen eset, amikor nagyobbat lehet venni, ha pont két méret közé esik a gyerek fejkerülete.

Ha az interneten szeretnél sisakot vásárolni, csak olyan helyen tedd, ahol feltétel nélkül kicserélik vagy visszafizetik az árát, ha mégsem megfelelő! Olvasd el a vásárlási feltételeket, és ha nem vállalják a cserét, keress egy másik boltot.

A sisakot kizárólag langyos szappanos vízzel, puha ronggyal tisztítsd. A sisak felületén komoly károkat okozhat, ha különféle vegyi anyagokból készült tisztítószerekkel, benzinnel, hígítóval próbálod megtisztítani. A pánt megtisztítására szintén meleg szappanos vizet és szivacsot használj. A koszos részekre fókuszálva kell elvégezni a tisztítást, ne próbáld meg a pántot eltávolítani a sisakról. Semmilyen körülmények között ne tedd be a sisakot a mosó- vagy mosogatógépbe, és ne használj erős vegyszereket!

Rengeteg kifogást tudnak felsorolni a síelők, hogy miért nem akarnak sisakot viselni a pályán. Igazából egyik sem állja meg a helyét, a profi síző éppúgy szenvedhet súlyos fejsérülést egy balesetben, mint az óvatos kezdő. A gyerekek számára már számos síterepen kötelező a bukósisak használata – bizonyára nincs messze az az idő, amikor a felnőtteknek is viselniük kell.

5 komment

Címkék: bukósisak síbalesetek

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr252580201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A80 2011.01.17. 17:23:07

Egy kis kedvcsináló még hozzá:
-szélálló, rossz időjárásban sokkal jobb viselet, mint bármelyik sapka, miközben jó időben se sülsz bele (fülvédő rész legtöbbször eltávolítható)
-szemüveggel és maszkkal együtt tökéletesen összezár, nem fagy le semmid se
-egyéb kisebb kellemetlenségek ellen is jó, pl. engem már vágott fejbe felvonón ellenirányban közlekedő csákány, illetve amikor síbakancsban léc nélkül trappolsz ki a szállásról, akkor is könnyen eleshetsz a jégen

Sesquatch 2011.01.17. 17:33:42

Kedves Sikiraly,

Engem is foglalkoztat a dolog, hogy érdemes-e bukósisakot venni (apámnak már vettem is Karácsonyra, de ő "veszélyetetettebb" e-téren, fura módon vonzódik az esésekhez :-)).

Azonban a cikk nem nagyon győzött meg, eddig. Nem tudsz esetleg linkelni egy statisztikát? Jómagam kb 25 éve síelek, többször estem hatalmasat, de még sohasem ütöttem be a fejemet. Minden más testrészemet többször is. Az én tapasztalatom az (ismerősök körében megerősített), hogy leginkább a "kilógó alkatrészek", kar, és lábak törnek, sérülnek és nem a fej.

Egyetértek, hogy a bukósisak biztonságosabb, mint ha semmit sem hordunk, de azért erős túlzásnak érzem, hogy úgy érezteted, mintha mindenkinek az egészsége, aki nem visel bukósisakot csak a szerencsén múlna. Ne feledjük, hogy 1-2 generáció egész jól elvolt bukó nélkül az elmúlt 20-30 évben.
Ellenben három ismerősöm is van, aki komolyabb balesetet szenvedett: egyiknek a térde ment ki (kétszer műtötték, azóta sem tökéletes), a másiknak eltörött a lába és trombózist kapott, a harmadiknak a gerincében pattant el valami - pedig csak egy hirtelen mozdulatot tett a pályán, nem is esett, azóta a jobb karjára béna.

Szóval ha már a szerencsénél tartunk, helyesebb lett volna mindenkinek aki síel, "sok szerencsét" kívánni, akár bukósisakban, akár anélkül teszi.

Hatos villamos 2011.01.17. 18:06:47

@Sesquatch:
Neház dolog ez: én is síelek vagy 30 éve - és sose hortdam sisakot. De arra nagyon emlékszem, hogy még kezdőként a Chopok északin kicsúszott alólam a léc, és mivel térdizületet nem akartam szakítani, ezért nem engedtem szétcsúszni a lévet, viszont, még nem tudtam eldobni magam. Emiatt egyre gyorsulva mentem guggolva lefelé, majd valahogy elestem: na és ekkor klaszikus módon tarkóval-fejtetővel tompítottam az ütést...
Két hét agyrázkódás: persze orvoshoz nem mentem...
Szóval, a sisak is olyan, mint a gyerekülés vagy a biztonsági öv: egyszer kell, de akkor nagyon.
De ennek ellenére még nem tudom, hogy veszek-e: ezt az esetet leszámítva 30 éve alatt azóta se kellett.

Nohát 2011.01.17. 18:14:43

Én szintén a nem sisakos síelők táborát erősítem. Persze nyitott fülekkel hallgatom az ellenérveket, ha azok túlmutatnak azon, hogy mindenki hülye aki nem hordja. De a magam tapasztalatából kiindulva azt gondolom, hogy olyasmi ez, mint a H1N1 védőoltás esete, meg az, hogy a fejsérüléses balesetek gyakoriságát simán meghaladóan vélelmezik a dolog veszélyességét.

Ugyanezen a nyomvonalon haladva akár Michelin figurának is beöltözhetnél vagy kevlar testpáncélt is hordhatnál, mert mi van ha jön a fa.

Én azt látom, hogy a legtöbb baleset azért következik be, mert gyakorlatlanul, tudásuknak nem megfelelő körülmények között vállalnak be emberek csúszásokat. A gyerekek esetében, ahol a veszélyérzet még alatta van az elvárhatónál én is ajánlom, az én srácaim is hordják. De az én esetemben már közel sem látom akkora értelmét. Jó pár év van már a lábaimban, tudom, hogy mit tudok bevállalni, mit nem, és merem mondani, hogy látok a pályán, nem nagyon fordulhat elő, hogy valaki a htamba érkezzen, vagy én menjek kontrollálatlanul a fák közé. Nem azt mondom ezzel, hogy nem estem vagy nem estek olyanok, akiket ismertem, mert de, de ahogy az előttem szóló is írta, ezek egyike sem volt a hosszú évek alatt fejsérülés, annál több láb aztán kéz, ha már gyakoriság.

Mégegyszer, nem tagadom, hogy van, csak épp azt gondolom, hogy ezzel az erővel akár az utcán is ránk erőltethetnék a sisakot, mert hullik a vakolat vagy a stukkó.

Sesquatch 2011.01.18. 18:10:48

Mondjuk az is hozzátartozik, hogy bármennyire óvatos is az ember, a másik hülyeségét néha nehéz kivédeni. Egy volt barátnőmmel történt a dolog, hogy megállt (a pálya közepén, mondjuk, háttal a lefelé síelőknek), és 1 percen belül valaki durván el is ütőtte, elsodorva a lábát, úgy hogy a hátraesett és a fejét jól be is verte, agyrázkódást is kapott. Szerencsétlen, akkor síelt először, jól el is vette kedvét. Itt is az történt, hogy a lefelé jövő srác sokkal gyorsabban ment, mint ahogy síelni tudott volna - max második éve lehetett, nagyon bizonytalanul ment de legalább gyorsan :-).
süti beállítások módosítása