HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Kezdődik az alpesi világbajnokság

2011.02.07. 11:55 símester

Hétfőn az edzésekkel megkezdődik a németországi Garmisch-Partenkirchenben a 41. alpesisí-világbajnokság A jövő vasárnapig tartó sorozatban 11 számban avatnak majd bajnokot, Magyarország 13 sportolóval képviselteti magát.

A férfiaknál az egyik legnagyobb esélyes a legutóbbi vb-t sérülés miatt kihagyó Ivica Kostelic, aki már 524 ponttal vezeti az összetett Világkupát, műlesiklásban és kombinációban is első, szuper-óriásműlesiklásban pedig minimális a hátránya az osztrák Georg Streitbergerrel szemben.

A lesiklást John Kucera nyerte két éve, viszont a kanadai már jó ideje sérült, az olimpiát is kihagyta. Az idei hat Vk-versenyből kettőt Didier Cuche, kettőt pedig Michael Walchhofer nyert, így ők a szám legnagyobb esélyesei, már csak azért is, mert az olimpiai bajnok Didier Defago sérülés miatt ugyancsak nem lesz ott a világbajnokságon.

Műlesiklásban Kostelic vezeti a Világkupát, de nagy ellenfele lehet a horvátnak a szezonban már három versenyen első francia Jean-Baptiste Grange. Kostelic Vancouverben második lett, az olimpián az olasz Giuliano Razzoli előzte meg, a címvédő Manfred Prangernek pedig egy harmadik hely volt a szezonban a legjobb eredménye ebben a szakágban.

Óriás-műleisklásban Carlo Janka nyert 2009-ben, majd az olimpián is, az eddigi 5 Vk-futamból viszont az amerikai Ted Ligety háromszor is első tudott lenni. Esélyes lehet még a szakági Vk-rangsorban második és negyedik két norvég, Aksel Lund Sivndal és Kjetil Jansrud is.

Szuper G-ben Cuche nyert Val d’Isére-ben, a Vk-sorozatban Streitberger és Kostelic mögött a harmadik helyen áll, viszont Vancouverben Svindal volt a leggyorsabb. A norvég kombinációban a vb-címvédő, viszont idén Kostelic ebben nagyon jó, az olimpián szuper-kombinációban lett második.

A nőknél Maria Riesch és Lindsey Vonn lehet a két legnagyobb favorit, annak ellenére, hogy az amerikai síelő a múlt hét végi utolsó Vk-versenyen bukott, nem is állt rajthoz, de minden bizonnyal a vb-re teljesen felépül.

Műlesiklásban Riesch nyert két éve vb-t, és tavaly Vancouverben olimpiát, a Világkupa-sorozatban viszont az olimpiai ezüstérmes osztrák Marlies Schild vezet a finn Tanja Poutiainen előtt.

Az óriás-műlesiklás legutóbbi világbajnoka, a német Kathrin Hölzl csak a negyedik a szakági sorozatban, ráadásul a múlt héten kiújult a hátfájdalma is, kérdés, így mire lesz képes Garmischban. Hölzl legnagyobb ellenfele a jelenleg Vk-első Tessa Worley, valamint honfitársa, a vancouveri bajnok Viktoria Rebensburg.

Szuper-óriásműleklásban és lesiklásban Lindsey Vonn a címvédő, és mindkét szakágban toronymagasan vezeti a Világkupát is. Bár az utóbbi számban az olimpiát is megnyerte, szuper G-ben az osztrák Andrea Fischbacher és a szlovén Tina Maze is lehagyta. A Világkupában Maria Riesch követi mindkét szakágban.

A kombinációt Kathrin Zettel nyerte Val d’Isére-ben. A Világkupában csak egy versenyt rendeztek eddig a 2010–2011-es szezonban, amelyen Vonn győzött. Vancouverben szuperkombináció volt, amelyben Riesch állt a dobogó legmagasabb fokára. Ha az esélyeseket firtatjuk, meg kell említeni az osztrák Elisabeth Görgl és az amerikai Julia Mancuso nevét is.

Néhány szóban a 13 fős magyar csapatról. A január 17-e óta magyar színekben induló, erdélyi származású Miklós Edit mellett a tavalyi olimpián is szerepelt Berecz Anna és Döme Zsófia, valamint Hellner Szelina és Hellner Donáta alkotja a női gárdát, utóbbi kettő az előzetes tervek szerint csak műlesiklásban, Berecz és Döme pedig minden számban rajthoz áll. Miklós szuper-G-ben, óriás-műlesiklásban és műlesiklásban lesz érdekelt. A férfiaknál Bene Márton, Szepesi Bertold, Farkas Norbert, Bujtás Csaba, Vincze Ákos, Petrovics Dániel, Kékesi Márton és Halmágyi Zoltán utazik, de azt csak a helyszínen döntik el, hogy melyikük melyik versenyszámban indul.

A program és a címvédők

Február 8., kedd: női szuper-óriásműlesiklás 11:00
Február 9., szerda: férfi szuper-óriásműlesiklás 11:00
Február 11., péntek: női kombináció (lesiklás 10:00, műlesiklás 14:00)
Február 12., szombat: férfi lesiklás 11:00
Február 13., vasárnap: női lesiklás 11:00
Február 14., hétfő: férfi kombináció (lesiklás 10:00, műlesiklás 14:00)
Február 16., szerda: csapatverseny 11:00
Február 17., csütörtök: női óriás-műlesiklás, 1. futam 10:00, 2. futam 13:30
Február 18., péntek: férfi óriás-műlesiklás, 1. futam 10:00, 2. futam 13:30
Február 19., szombat: női műlesiklás, 1. futam 10:00, 2. futam 13:30
Február 20., vasárnap: férfi műlesiklás, 1. futam 10:00, 2. futam 13:30

A címvédők

Férfiak
Műlesiklás: Manfred Pranger (Ausztria)
Óriás-műlesiklás: Carlo Janka (Svájc)
Szuper-óriásműlesiklás: Didier Cuche (Svájc)
Lesiklás: John Kucera (Kanada)
Kombináció: Aksel Lund Svindal (Norvégia)
Nők
Műlesiklás: Maria Riesch (Németország)
Óriás-műlesiklás: Kathrin Hölzl (Németország)
Szuper-óriásműlesiklás: Lindsey Vonn (Egyesült Államok)
Lesiklás: Lindsey Vonn
Kombináció: Kathrin Zettel (Ausztria)

 

Szólj hozzá!

Címkék: világbajnokság alpesi sí garmisch partenkirchen

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr732644047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása