HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Franciaország a csapatvilágbajnok

2011.02.16. 13:30 sikiraly

Harmadszor rendeztek csapatversenyt alpesisí-világbajnokságon. Garmisch-Partenkirchenben a franciák mindenkinél egy kicsit gyorsabbak voltak, és megnyerték az aranyérmet.

Tizenegy együttes nevezett a párhuzamos óriás-műlesiklásból álló csapatversenyre, és nem minden gárda indult a legerősebb összeállításban. Hat éve a németek, négy éve az osztrákok nyertek, két esztendeje elmaradt a viadal. A nyolc közé jutásért hat válogatottnak selejtezőt kellett vívnia. Az Ivica Kostelic nélkül küzdő horvátok meglepetésre kiejtették a többek között Marie-Michele Gagnonnal felálló kanadaiakat. A Maria Riesch és Viktoria Rebensburg távollétében tartalékos németek magabiztosan győzték le a szlovákokat, és a svédeknek sem okozott gondot a csehek kiverése.

A negyeddöntő rosszul kezdődött a címvédő Ausztria számára, Marlies Schild és a pályát tévesztő Benjamin Raich futása után 0-2-re álltak a horvát együttessel szemben. Tea Palic azonban elesett, Baumann pedig megnyerte a záró menetet, így az időösszevetés döntött. A csapatversenyben 2-2-nél a férfiak legjobb ideje dönti el a győzelmet, és ez az osztrákoknak kedvezett. Az olaszok 3-1-re nyertek az amerikaiakkal szemben. Szintén a jobb férfiidőnek ennek köszönhetően jutottak tovább a franciák a házigazdák ellen. 0-1 után fordítottak a gallok, és bár a végén Cyprien Richard kikapott Felix Neurauthertől, Dopfer kiesése miatt bejutottak az elődöntőbe. A svédek 4-0-s söpréssel léptek át a svájciakon.

Az osztrákok változattak a felálláson, a fináléba kerülésért Schild és Raich sem síelt. A csere bejött, a sógorok 4-0-ra legyőzték a horvát gárdát. A másik ágon a svédek hölgyversenyzői hiába bizonyultak jobbnak riválisaiknál, Thomas Fanara és Richard sikere révén ismét a franciák örülhettek. A skandinávok az olaszokon álltak bosszút, mind a négy futamban gyorsabbak voltak náluk.

A döntő kiélezett küzdelmet hozott. Az első párban Anna Fenninger egy tized másodperccel hamarabb ért célba Tessa Worleynél. A Raichot helyettesítő Philip Schörghofer kikapott Richardtól, majd a viadal során először versenyző Anemone Marmottan az utolsó centiken egyetlen századdal megelőzte Michaela Kirchgassert. A döntés így a záró futamra maradt. Romed Baumann megverte Fanarát, és bár az osztrákok ujjongtak, az összevetés után mégis a franciák ünnepelhettek: a 2005-ös bormiói bronzérem után felállhattak a dobogó legfelső fokára.

A szerdai csapatverseny során komoly sérüléseket szenvedett Benjamin Raich, az osztrákok jelenlegi legeredményesebb versenyzője, így számára véget ért a Garmisch-Partenkirchenben zajló alpesisí-világbajnokság.

Az osztrák együttes tájékoztatása szerint a baleset a negyeddöntőben történt, a sportolót kórházba szállították, ahol kiderült, hogy térdszalagszakadása van. A kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok sízőnek a sípcsontja is megsérült, és operációra lesz szüksége, így vélhetőleg nem csupán a vb-n, hanem a szezon hátralévő részében sem versenyezhet már.

Raich mellett a pénteki óriás-műlesiklásra készülő svájci Didier Cuche is bukott szerdán edzés közben. A vasárnapi lesiklásban ezüstérmes, veterán sportolónak a bal kezén eltört a hüvelykujja, így ő sem áll már rajthoz a vb-n.

Alpesi világbajnokság, Garmisch-Partenkirchen. Csapatverseny: 1. Franciaország (Taina Barioz, Anemone Marmottan, Tessa Worley, Gauthier de Tessieres, Thomas Fanara, Cyprien Richard), 2. Ausztria, 3. Svédország, 4. Olaszország.

A vb csütörtökön a női óriás-műlesiklással folytatódik.

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország világbajnokság csapatverseny alpesi garmisch partenkirchen

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr732665287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása