HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Innerhofer mindenkit megvert szuper-G-ben

2011.02.09. 13:20 sikiraly

Négy évvel Patrick Staudacher sikere után Christof Innerhofer személyében ismét olasz győztest avattak az alpesisí-világbajnokság szuper-óriásműlesikló számában.

Érdekes versenyre volt kilátás szerdán a garmisch-partenkircheni világbajnokságon. A férfi szuper-óriásműlesikló Világkupa éllovasa, az osztrák Georg Streitberger sérülés miatt hiányzott a mezőnyből, miként hasonló okokból honfitársai, Hans Grugger, Mario Scheiber és Marcel Hirscher is. A szakági Vk élbolyának többi tagja viszont rajthoz állt, köztük a címvédő svájci Didier Cuche, aki szerint akár az is dönthet, hogy ki, mikor jön le a pályán, mert az néhány századot jelenthet a végén. Az Eurosport angol riportere lesíelt a pályán, ő is úgy gondolta, számíthat a rajtszám.

Ami a terepet illeti, az éjszakai kiadós fagy után mínusz 3-4 fok fogadta a versenyzőket, így kemény, de az előző napihoz képest valamivel kevésbé volt jeges a hó. A remek formában lévő Hannes Reichelt úgy vélte, végig százszázalékos figyelemre van szükség ahhoz, hogy jó eredményt érjen el valaki. A 625 méter szintkülönbségű pálya felső szakasza új nyomvonalon vezetett, a tavaly Világkupa-döntőn repeszthettek először ezen a sízők.

A másodikként induló amerikai Ted Ligety jónak tűnő részidőket produkált, de két kapuval a cél előtt kisodródott. A svéd Patrik Järbynról azért érdemes szólni, mert két hónappal 41. születésnapja előtt a kilencedik világbajnokságán szerepelt – végül 23. lett. Jól jött az osztrák Romed Baumann, szinte hibátlanul siklott a kapuk között, aztán honfitársa, Hannes Reichelt ismét igazolta, hogy számolni kell vele a vb-n. Jó néhányan nem tudtak megbirkózni a tereppel, és kisodródtak. Az amerikai Bode Miller – akinek saját bevallása szerint elment a hangja a Super Bowl alatt, annyira szurkolt – a részidőket tekintve eleinte az élen állt, ám a pálya közepén beakadt a lába az egyik kapuba, jobb kezéből kiesett bot, majd nem sokkal a cél előtt akkorát kellett fékeznie, hogy nagyon lelassult, és végül a 12. helyen zárt.

A szakág jelenlegi legjobbjai előtt az olasz Christof Innerhofer vágott neki a lejtőnek. A szuper-G Világkupában csak a 11. helyen álló dél-tiroli síző nagyszerű nyomvonalon ment végig, és hat tizedmásodperccel bizonyult gyorsabbnak Reicheltnél. Aztán ahogy egymás után jöttek le a hegyről a Vk-ban az elsők között lévők, úgy reménykedhetett egyre jobban az éremben, sőt a győzelemben Innerhofer. A két svájci, Carlo Janka és a 2009-es világbajnok Didier Cuche is elmaradt tőle, majd az összetett Világkupát vezető horvát Ivica Kostelic és az osztrák Benjamin Raich sem tudott hozzá közel kerülni. A szám regnáló olimpiai bajnoka, a norvég Aksel Lund Svindal – szerinte olyan volt a pálya, mint régen, amikor még csak a katonák síeltek a természet alakította lejtőkön – a céltól nem messze kisodródott, s így járt a kanadai Erik Guay is.

Ezzel be is fejeződött a vb első férfiversenye, a magasabb rajtszámmal jövők közül halvány esélye sem volt senkinek a dobogóra jutni. A 45-össel induló cseh Ondrej Bank bejött tizenhetediknek, amiért dicséret illeti. Hetvenegyen álltak rajthoz, és harmincan idő előtt búcsúztak a pályától. A győztes Innerhofer mögött csupán ketten tudtak egy másodpercen belüli hátránnyal célba érni. Említést érdemelnek az osztrák és az olasz vaxmesterek is, hiszen az első tizenöt közé mindkét országból négy-négy síző kvalifikálta magát.

Alpesisí-világbajnokság, Garmisch-Partenkirchen. Férfiak, szuper-óriásműlesiklás: 1. Christof Innerhofer (olasz) 1:38,31, 2. Hannes Reichelt (osztrák) 1:38,91, 3. Ivica Kostelic (horvát) 1:39,03, 4. Didier Cuche (svájci) 1:39,34, 5. Benjamin Raich (osztrák) 1:39,65, 6. Romed Baumann (osztrák) 1:39,79.

A csütörtöki edzések után pénteken a női szuperkombináció következik Garmisch-Partenkirchenben. Ezen lehet, hogy nem indul el az amerikai Lindsey Vonn, míg az osztrák Andrea Fischbacher a vasárnapi lesiklásból maradhat ki. Mindkettejük számára rosszul kezdődött kedden a vb, Vonn címvédőként csak hetedik lett szuperóriás-műlesiklásban, Fischbacher, a szám tavalyi olimpiai bajnoka pedig bukott.

„Látnom kell, hogy milyen állapotban leszek a kombinációs lesiklásra" – mondta az amerikai síelő, aki a múlt héten edzésen esett nagyot. – Ha nincs minden rendben, lehet, hogy kihagyom a pénteki versenyt. Erről még egyeztetnem kell az orvosommal. Az biztos, hogy kedden nem én siklottam a pályán” – utalt a vártnál gyengébb szereplésére a sportolói Oscar-díjnak tartott Laureus-díjjal hétfőn kitüntetett versenyző.

Ami Fischbachert illeti, ő kisebb zúzódásokkal ugyan megúszta a keddi bukását, de a lesiklás szerdai első edzésén még biztosan nem tud részt venni, az pedig, hogy elindulhat-e a vasárnapi versenyben, állapotának javulásától függ.

Szólj hozzá!

Címkék: férfi világbajnokság alpesi szuper g christof innerhofer

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr602649007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása