HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Világkupa-rajt Söldenben

2010.10.19. 17:15 símester

Pénteken az ausztriai Söldenben megkezdődik a 2010–11-es alpesisí-szezon. Az első napi edzések után szombaton a nők, vasárnap a férfiak küzdenek meg egymással. Bár akadtak aggódók, de Markus Mayr, a FIS versenyigazgatója kijelentette, lesz verseny a hétvégén az osztrák sícentrumban, a hóviszonyok alkalmasak a Világkupa idénynyitójára.

2011. március 20-áig húsz helyszínen, negyven versenyen mérik össze tudásukat a világ legjobb sízői, összesen – a férfiaknál és a nőknél is hat-hat – tizenkét kategóriában és összetettben hirdetnek majd bajnokot, ha nem máskor, legkésőbb március harmadik hetében, a svájci Lenzerheidében. A versenyek Sölden után a finnországi Leviben folytatódnak, utána a tengerentúlra költözik a mezőny, de december 11-én már ismét Európában, St.Moritzban lehet drukkolni a legjobbaknak.

Bár korábban olyan hírek jöttek, hogy kímélni kell a söldeni pályát a pénteki megnyitó előtt, most Mayr kijelentette, az utóbbi négy évben nem tapasztalt a versenyzésre ennyire alkalmas havat: „Bár a felső részen mesterséges és a természetes hó keveréke kicsit zavaró, de az elmúlt napok hűvösebb időjárása lehetővé tette, hogy a különbséget gyakorlatilag most már észre sem lehet venni.” Ráadásul az időjárási előrejelzések szerint a hétvégén havazni fog, így aztán tökéletes lesz a talaj a Világkupa nyitó versenyén.

Sok minden történt a legutóbbi szezon befejezése óta, így nagyon izgalmas idény következhet. A férfiaknál a svájci Carlo Janka, a nőknél az amerikai Lindsey Vonn nyerte az összetettet a 2009–10-es idényben. Az uraknál az összes szakágban más végzett az élen: a lesiklásban a svájci Didier Cuche, a szuper-óriásműlesiklásban a kanadai Erik Guay, az óriás-műlesiklásban a magyar felmenőkkel rendelkező Ted Ligety, a szlalomban az osztrák Reinfried Herbst, míg a kombinációban a szintén osztrák Benjamin Raich lett az első. A nőknél némileg egyszerűbb volt a kép. Vonn csak az óriás-műlesiklásban és a lesiklásban nem nyert, ott a német Kathrin Hölzl, illetve honfitársa Maria Riesch lett a legjobb.

Az amerikaiak feltűnően csinos sízője, a vancouveri téli olimpián két ezüstérmet nyert Julia Mancuso a nyár nagy részét a norvég Aksel Lund Svindallal töltötte, nem is akárhol, Hawaiion ezúttal a tenger hullámait szelídítették meg, és a hírek szerint rengeteg időt töltöttek egymással. Svindal, aki 2010-ben negyedik lett összetettben és szuper-G-ben a harmadik helyen végzett, az Atomictól a Headhez igazolt, és ezzel minden idők legjobban fizetett norvég síelője lett.

Korábbi elképzeléseivel ellentétben a 2010–11-es szezonban is versenyezni fog Anja Pärson, a svédek olimpiai és világbajnok alpesi sízője. A 29 éves sportoló februárban, a vancouveri téli olimpia után beszélt arról, hogy valószínűleg egy időre visszavonul, a következő idényt kihagyja, de még áprilisban bejelentette, ott lesz a legjobbak között. A legjobb svéd síző az összetettben és a lesiklásban is harmadik lett legutóbb, a kombinációban tíz ponttal maradt le Vonntól.

Aztán augusztusban Bode Miller is úgy döntött, hogy mégis folytatja. Az amerikai, aki ifjúsági korában teniszbajnok volt, elindult a US Open selejtezőben, de nem került közelebb Flushing Meadowhoz, így marad a sínél, amihez azért jobban ért. A szuperkombinációban Vancouverben aranyat nyert, 33 éves sportoló tavaly csak a 20. helyen végzett összetettben, és csak ebben számban tudott a legjobb öt közé kerülni a tavalyi Világkupa-sorozatban.

Óriási dolog lenne, ha söldeni Világkupa-futamon ismét versenyezne a 2009-ben súlyos balesetet szenvedett és emiatt három hétig kómában fekvő Daniel Albrecht. Két héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján egyelőre csak azt jelentette be biztosra, hogy visszatér a Vk-sorozatba: „Ez egyelőre csak lehetőség, korai lenne még véglegeset mondani. Az elkövetkező napok edzésein tapasztaltak alapján mondom ki a végső szót”.

A 2007-es vb-n kombinációban győztes síző a 2009. január 22-i, kitzbüheli edzésen a cél előtt, egy ugrató után a levegőben elvesztette az egyensúlyát, a hátára zuhant. A balesetben koponya- és tüdősérüléseket szenvedett, majd az orvosok három hétig tartották mesterséges kómában, és egy hónappal később megkezdhette a rehabilitációt. Albrecht már egy éve vissza akart térni, de csak most jutott el abba az állapotba, hogy ennek reális esélye legyen.

Biztosan visszatér viszont Kalle Palander, a finnek műlesikló specialistája, aki több mint két és fél évet hagyott ki sérülés miatt. Az 1999-ben szlalomban világbajnok, 33 éves síelő azt mondta: a vasárnapi, söldeni óriás-műlesikló futamon szerinte az első tíz között zárhat. Palander sípcsontjában 2008 elején diagnosztizáltak fáradásos törést, azóta nem versenyzett. Eddigi összesen 14 Vk-futamot nyert – és szeretné folytatni a sort.

Lesznek természetesen nagy hiányzók is. Az olaszok olimpiai bajnok műlesiklója, Giuliano Razzoli, még szeptember közepén a karját törte. A Milánóban elvégzett műtét sikeres volt, de a 25 éves sportolónak – aki edzés közben esett el – két hétig nyújtókötést kellett viselnie. Két nappal később súlyos térdsérülést szenvedett Didier Defago, a férfi lesiklás olimpiai bajnoka, akinek valószínűleg így a teljes 2010–11-es szezont ki kell hagynia. A 32 éves svájci versenyző Zermattban bukott hatalmasat szuper-óriásműlesikló tréningen, a vizsgálatok pedig keresztszalag-szakadást mutattak ki a bal térdében. Hans Spring csapatorvos még a műtét előtt elmondta, szinte biztosra vehető, hogy – a vancouveri játékokon kisebb meglepetésre győztes – Defago az októberben kezdődő idényben nem állhat rajthoz.

Természetesen nemcsak a sportolók, hanem a sífelszerelés-gyártók is bizakodva várják a szezont. Túlélték a válságot, az idén már bővülhet a forgalom. Wolfgang Mayrhofer, az Atomic vezetője szerint idén 3,1–3,4 millió pár sílécet értékesíthetnek világszerte. A válság előtt 4,5 millió pár kelt el, a legszebb években pedig 8 millió pár volt a globális forgalom.

A piac szerkezete is átalakult; ma már minden harmadik síléc bérelt, ez azonban nem egyértelműen negatív fejlemény. „Egy bérelt léccel átlagosan hetven–száz napig síelnek, és utána leselejtezik, egy átlagos síelő viszont csak hét–tíz évenként vásárol új sílécet. A sportszerkölcsönző cégek nélkül ezért még rosszabb helyzetben volna az ágazat” – mondta az Atomic vezetője.

A sícipőkkel más a helyzet. Nem szívesen használnak bérelt lábbelit a hobbisíelők, a forgalom így meg is haladja a sílécekét, az idén 3,7 millió pár kelhet el, tette hozzá. A legnagyobb mértékben a bukósisakok piaca növekszik, amiben Mayrhofer szerint nagy szerepe van Dieter Althaus türingiai miniszterelnök balesetének – a politikus 2009. január elsején egy ausztriai sípályán összeütközött egy szlovák sízővel, aki belehalt sérüléseibe. A tavalyi szezonban így egyes forgalmazóknál hiány alakult ki, és volt olyan cég, amely nagyobb forgalmat bonyolított a sisakokkal és szemüvegekkel, mint a sílécekkel.

Visszatérve a Világkupához, érdemes szót ejteni a potenciális esélyesekről. A hölgyeknél Lindsey Vonn megőrizheti összetett elsőségét, legfőbb vetélytársa ismét barátnője, Maria Riesch lehet. A férfiaknál nem lesz könnyű dolga Carlo Jankának, a legnagyobb riválisai bizonyára ezúttal is Benjamin Raich és Aksel Lund Svindal lesz. Persze mindkét nemnél előretörhet olyan versenyző is, akire most nem gondolunk mint végső győztesre, de tudjuk róla, hogy képes futamokat nyerni és rendre az élbolyban végezni.

Végül emlékeztetőül a legfontosabb információk a tavalyi söldeni futamról. Ahogy idén is, a férfiaknak és a nőknek egyaránt óriás-műlesikló versenyt rendeztek. Mindkét nemnél 74-74 síelő indult, a férfiaknál 23, a nőknél 21 országból. Az urak versenyét a svájci Didier Cuche nyerte, az amerikai Ted Ligety és a svájci Carlo Janka előtt, Ivica Kostelic a 12., Zurbriggen a 20. lett, míg Svindal a második futamban bukott. A hölgyeknél nem kis meglepetésre a 30 éves finn Tanja Poutinainen végzett az első helyen megelőzve az osztrák Kathrin Zettelt és az olasz Denis Karbont, a svéd Pärson csak a 6., Lindsey Vonn pedig a 9. lett. Az első futamot tizenheten, a másodikat négyen nem tudták befejezni.

A hétvégi versenyről és a Világkupa valamennyi futamáról részletesen beszámolunk majd a siujsag.hu weboldalunkon és a siujsag.blog.hu blogunkon is. Minden versenyről az érdekességek mellett interjúkat olvashatnak, és a legizgalmasabb pillanatokat videón is bemutatjuk. Kísérje velünk figyelemmel az alpesi sí Világkupa 2010–11-es szezonját!

2 komment

Címkék: sport világkupa alpesi sí sölden

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr732383984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2010.10.19. 19:38:48

Defago-t sajnálom, de annak marhára örülök, hogy Miller folytatja (csak ezúttal venné is komolyan). Jó kis szezon lesz ez, nagyon vártam már.

amc 2010.10.19. 21:10:50

remélem Albrecht visszanyeri régi formáját, drukkolok neki
Nagyon jó hír, hogy Bode még nem hagyja abba, azt gondoltam, az olimpiai arany a pálya végét jelenti nála.
Jó szezon lesz, szerintem is, várom.
hajrá Beni Raich, hajrá Lindsey Vonn!
süti beállítások módosítása