HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Cuche nyert Chamonix-ban is

2011.01.29. 17:00 sikiraly

A franciaországi Chamonix-ban rendezett lesikló Világkupa-versenyen két hatalmas bukás után a svájci Didier Cuche nagyszerű teljesítménnyel előzte meg a futam kezdete óta vezető olasz Parist. A női lesiklás a nagy köd miatt elmaradt Sestriere-ben.

Gyönyörű napsütésben, mínusz két fokban kezdődött a Mont Blanc mellett, Chamonix-ban a férfi lesikló Világkupa aktuális versenye. Nem volt az indulók között az osztrák Benjamin Raich, a svájci Carlo Janka és az amerikai Bode Miller. Elsőként az olasz Dominik Paris jött le 1870 méterről az 1000 méteren lévő célig, és akkor még senki nem gondolta, hogy ideje hosszú ideig a legjobb lesz majd. Az összetett Világkupában vezető Ivica Kostelic több mint másfél másodperccel maradt el mögötte. Az osztrák Georg Streitberger már túl volt a pálya felén, amikor egy ugrató után nagyot bukott. Bár fájlalta a lábát, végül léccel csúszott le. A Kitzbühelben súlyos balesetet szenvedett Hans Gruger és a chamonix-i edzésen nagyot eső Mario Matt után ő volt a harmadik osztrák síelő, akinek véget ért az idény.

Jó tíz perc szünetet követően folytatódott a viadal, és a 7-essel rajtoló francia Yannick Bertrand remek idővel fejezte be futását, sokáig úgy tűnt, életében először dobogós lehet. A szakági világranglista legjobbjai közül az osztrák Michael Walchhofer volt az első, aki egy darabig eséllyel pályázott arra, hogy megelőzze Parist, végül 34 százados hátránnyal ért célba.

A 20-assal versenyző kanadai Manuel Osborne-Paradis a többiekkel ellentétben a pálya második felén egyre közelebb jutott az éllovas olaszhoz, a táv háromnegyedénél azonban kicsúszott a bal lába, és hatalmasat bukott. Előbb a hátára esett, majd két védőhálót is átszakítva állt meg a lejtő oldalában. Huszonöt percig nem jöhetett utána senki, a kanadai sízőt végül mentőhelikopter szállította kórházba.

A kényszerpihenőt követően a pálya nagy része már árnyékba került. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az osztrák Klaus Kröll ráijesztett Parisra, de 21 századdal végül elmaradt tőle. A svájci Didier Cuche azonban nem ijesztgetett, hanem parádés teljesítménnyel rukkolt elő. Már a második ellenőrzőpontnál 39 század volt az előnye az olasszal szemben, és ezt fokozatosan növelve 67 századdal előbb haladt át a célvonalon vetélytársánál. A 37. évében járó veterán síző egy héttel kitzbüheli diadala után ismét a leggyorsabbnak bizonyult lesiklásban. A mögötte induló francia Johan Clarey és a svájci Beat Feuz ugyancsak nagyszerűen síelt, a 8. és a 7. hely lett az övék. Kitett magáért az osztrák Joachim Puchner is: a 23 éves versenyző pályafutása legjobb eredményét érte el negyedik helyével, ráadásul csupán három század hiányzott neki a dobogóhoz. Említést érdemel a 43-assal induló osztrák Hannes Reichelt, aki tizedik, valamint az 50-essel rajtoló szlovén Gasper Markic, aki a 12. helyen fejezte be a viadalt.

A nők az olaszországi Sestriere-ben szintén lesiklásban mérték volna össze erejüket, de a nagy köd miatt nem tudták megrendezni a versenyt. Így vasárnap lesz a futam, míg a kombináció hétfőre került át.

Alpesi Világkupa, férfiak, lesiklás, Chamonix. 1. Didier Cuche (svájci) 1:58,91, 2. Dominik Paris (olasz) 1:59,58, 3. Klaus Kröll (osztrák) 1: 59,79, 4. Joachim Puchner (osztrák) 1:59,82, 5. Michael Walchhofer (osztrák) 1:59,92, 6. Yannick Bertrand (francia) 2:00,01.

A szakági Világkupa állása: 1. Cuche 379 pont, 2. Walchhofer 314, 3. Silvan Zurbriggen (svájci) 285.

Az összetett Világkupa állása: 1. Ivica Kostelic (horvát) 1078, 2. Cuche 673, 3. Zurbriggen 658.

Szólj hozzá!

Címkék: világkupa baleset bukás lesiklás didier alpesi chamonix cuche osborne paradis

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr142623388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása