HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Svindal megvédte címét szuperkombinációban

2011.02.14. 16:01 sikiraly

Elsősorban nagyszerű lesiklásának köszönhetően a norvég Aksel Lund Svindal 2009 után ismét megnyerte a szuperkombinációt a világbajnokságon. Az olasz Christof Innerhofer már harmadszor állhatott fel a dobogóra Garmisch-Partenkirchenben.

A Kandahar 2-es pályán viaskodtak a férfi szuperkombináció résztvevői (negyvenegyen) a lesiklásban. A megszokott langymelegben az első figyelemre méltó teljesítmény az andorrai Kevin Esteve Rigail nevéhez fűződött. A miniállam 21 éves versenyzője nemzetközi pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el azzal, hogy végül a kilencedik helyet szerezte meg a lesikló számban. A cseh Ondrej Bank ismét igazolta, hogy jó formában van, és sikerült megcsípnie az ötödik pozíciót.

Nála gyorsabban csak két olasz, a szuper-óriásműlesiklásban aranyérmes Christof Innerhofer és Peter Fill, a mostanában szintén jól teljesítő svájci Beat Feuz, valamint a szám címvédője, a norvég Aksel Lund Svindal száguldott le a hegyoldalon. Utóbbi alaposan elverte a mezőnyt, egyetlenként tudott két percnél hamarabb célba érni, s hozzá képest csupán az ifjú helvét síző volt képes egy másodpercen belülre kerülni. Említést érdemel az 1989-es születésű finn Andreas Romar is, aki 26-os rajtszámmal mindössze 1,7 másodperces hátrányt szedett össze Svindallal szemben, és hetedikként zárta a lesiklást.

A nagy nevek közül az amerikai Bode Miller és Ted Ligety több mint 2,5 másodperccel maradt el a norvégtól, az osztrák Benjamin Raich pedig három másodpercnél is nagyobb különbséggel, míg honfitársa, Romed Baumann kiesett. Jó néhány kitűnő síző nem indult a hétfői versenyen, köztük a Világkupa-sorozatban rendezett eddigi két szuperkombináció és egy kombináció győztese, a szakági Világkupát toronymagasan vezető horvát Ivica Kostelic sem.

A kombinációban háromszoros világbajnok, a norvég Kjetil Andre Aamodt dicsérte honfitársát, mondván, hogy a buckák ellenére uralta a pályát. Az egykori klasszis szerint Bank lehet a legnagyobb riválisa Svindalnak a műlesiklásban. Az érintett abban bízott, hogy Olga Charvátová 1984-es szarajevói olimpiai bronza után ő lesz az első cseh alpesi síző, aki világversenyen érmet nyer.

A szlalomnak ezúttal is a síugrósánc melletti, meredek lejtőjéről híres Gudiberg adott otthont – tizenkét fokban, tavaszi napsütésben. Az olasz edző tűzte pálya azonban nem volt annyira nehéz, mint azt a terep adottságai indokolták. Az amerikai Tim Jutloff csak a 29. helyen állt a lesiklás után, de a második futamban a harmadik legjobb idővel siklott le, és feljött a 14. pozícióba. A következő remek eredményt a 18. helyről induló norvég Lars Elton Myhre érte el, s mint később kiderült, ezzel ő lett a műlesiklás legjobbja – a jó menet hetedik helyet ért számára.

Mire a legjobb tizenöt következett, sokat romlott a pálya, a legtöbb kapunál kádak alakultak ki. Ez azonban nem zavarta Benjamin Raichot, aki Myhrétől alig elmaradva a második lett szlalomban, és a 12. helyről fel tudott kapaszkodni a negyedikre. A két reménykedő amerikai, Ted Ligety és Bode Miller egyaránt kiesett, utóbbi alól már a második kapunál kiszaladt a léc. Nem bukott ugyan, de szintén nem ért célba az olasz Dominik Paris (8.) és a svájci Silvan Zurbriggen (6.), így óriási esélyt kapott Ondrej Bank az éremszerzésre. Ám mint az már többször megtörtént vele, ezúttal sem élt a lehetőséggel, nem volt elég bátor, és a Raichhoz mért másfél másodperces előnyéből 22 százados hátrány lett.

Az olaszok igyekezték kihasználni, hogy edzőjük tűzte a pályát, és meg is őrizték helyüket a mögöttük lévőkkel szemben. Azt még kiszurkolták, hogy Beat Feuz a pálya alsó szakaszán vezető pozícióban kiessen (rálépett egy kapujelző botra), de Aksel Lund Svindallal nem bírtak. A 2009-es világbajnok a hetedik időt futotta szlalomban, de ez bőven elég volt neki a címvédéshez, több mint egy másodperccel előzte meg a mostani vb-n immár harmadik érmét szerző Innerhofert. A hat közé még egy olasz fért be, a Vk-ban eddig 41 pontot – mindet kombinációban – gyűjtő Paolo Pangrazzi a 14. helyről jött előre.

Alpesisí-világbajnokság, Garmisch-Partenkirchen. Férfiak, szuperkombináció: 1. Aksel Lund Svindal (norvég) 2:54,51 (1:59,49; 55,02), 2. Christof Innerhofer (olasz) 2:55,52 (2:00,67; 54,85), 3. Peter Fill (olasz) 2:56,41 (2:00,83; 55,58), 4. Benjamin Raich (osztrák) 2:56,68 (2:02,50; 54,18), 5. Ondrej Bank (cseh) 2:56,90 (2:01,00; 55,90), 6. Paolo Pangrazzi (olasz) 2:57,35 (2:02,66; 54,69).

Kedden szünnap lesz a világbajnokságon.

Szólj hozzá!

Címkék: férfiak világbajnokság lund alpesi svindal garmisch partenkirchen szuperkombináció aksel

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr72660773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása