HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Napelemes sífelvonó

2010.11.08. 11:00 sikiraly

A napenergia megjelent a síelés világában is. Ausztria legnagyobb összefüggő síterületén, SkiWelt Wilder Kaiser Brixentalban egy húzólift működtetéséhez nem hagyományos áramot, hanem napelemek által termelt energiát használnak.

Két éve, 2008 decembere óta teljes egészében besízhető SkiWelt Wilder Kaiser Brixental. Akkor adták át a Westendorfot és Brixen im Thalét összekötő kabinos liftet. A modern, nyolcszemélyes felvonó Brixen im Thale parkolójától az 1820 méteren lévő Choralpéig szállítja az utasokat.

Az új SkiWeltbahn Brixen és a Hocherixen felé vezető kabinos felvonó völgyállomása között azonban gyalogolniuk kellett a síelőknek, snowboardozóknak, miután végigjöttek a Choralpéről levezető, 5,5 km-es piros pályán. A két végpont között aztán építettek egy 205 méter hosszú húzóliftet (a kötelet fogva juthatnak át az emberek a másik kabinos felvonóhoz), amelyet kizárólag napenergiával működtetnek. A kábellift – amelyhez egy kis alagúton át, varázsszőnyeggel lehet eljutni – óránként 900 személyt tud szállítani a két völgyállomás között.

Egy kis lépés a helyes irányba – így jellemezte az átadáskor a mintegy 70 ezer eurós beruházással elkészült Sonnenliftet (Napos lift) Rudi Köck, a Brixen im Thale Bergbahnen létesítményvezetője. Persze nem a nyomvonal kialakítása és a kábelek felszerelése került több mint 19 millió forintba. A 113 négyzetméteres napelemes kollektort a kabinos felvonó épületének oldalán helyezték el, a technikai központot pedig a garázsban. A rendszer évente 12 ezer kilowattnyi energia előállítására képes, és tárolni is tudják az így megtermelt áramot. A Sonnenlift üzemeltetéséhez 9 ezer kilowattra van szükség. Napenergiát fűtésre, vízmelegítésre más osztrák síterepeken is használnak egy-egy hegyi étteremben, ezekben az áramszükséglet egy részét így fedezik.

A brixeni lifttársaság említett vezetője, Rudi Köck szerint az még nagyon messze van, hogy akár csak egy kisebb síterepet is teljes egészében környezetbarát módon, a Nap közreműködésével termelt energiával működtessenek. De hosszú távon, apró lépésekben ez lehet a jövő útja annak érdekében, hogy csökkentsük a hagyományos úton előállított energia felhasználását, és ezzel óvjuk bolygónkat.

6 komment

Címkék: napenergia sífelvonó kaiser wilder skiwelt brixental

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr352431122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filiszteus 2010.11.08. 16:20:36

A lesiklás energiáját kell visszatáplálni a rendszerbe, mint a fogaskerekűnél a lefelé haladáskor a fékezés energiáját. Vagy még egyszerűbb lenne átállni a fókaszőrös sítúrázásra. Az egyáltalán nem igényel elektromos energiát.

aril brikha 2010.11.08. 16:22:12

tisztában vagyok azzal, hogy a köznyelv néha összemossa a napkollektort a napelemmel.
szóval ebben az esetben valószínűleg utóbbiról van szó.

amúgy, az ötlet kiváló.

Goompah 2010.11.08. 17:00:37

@filiszteus: Lehet, hogy ez is benne van, ez nem zárja ki a napelemes tápellátást.

"A rendszer évente 12 ezer kilowattnyi energia előállítására képes"

Jajjajjajjajjaj!

Jó Estét 2010.11.08. 17:27:13

@Goompah: a kilo a watt meg az ora random alkazmasa mar jol megszokott kishazankban, esetleg random volt es amper szocskakat is kevernek bele.
Sot multkor Wattamper nevu mertekegysegrol is olvastam valahol
süti beállítások módosítása