HTML

Mindent a síelőkért

Friss topikok

Marlies Schild: csillagos ötös!

2011.02.04. 14:45 sikiraly

A németországi Arber-Zweiselben rendezett műlesikló Világkupa-versenyen az osztrák Marlies Schild a szezonban ötödször állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

A világbajnokság előtti utolsó női Vk-versenyeknek a cseh határhoz közeli bajor városka, Zweisel ad otthont. A település melletti Arberparkban először 1976-ban rendeztek Vk-futamot. A kétezres években többször is randevúztak itt a hölgyek: 2004-ben a svéd Anja Pärson diadalmaskodott műlesiklásban és óriás-műlesiklásban is, 2007-ben a szlalomot az osztrák Marlies Schild nyerte meg, az óriást pedig a finn Tanja Poutiainen. Egy évvel később a szél, a köd és az eső miatt elmaradt mindkét verseny. Azóta sokat költöttek a helyiek a síterepre, kiszélesítették a versenypályát, új hóágyúkat telepítettek. A győztes futásról készült videót ezen a linken lehet megtekinteni.

A pénteki műlesiklás első futamában 1290 méteren volt a rajt, és szinte végig enyhe/közepes köd borította a pályát. Az előző napi edzésen nagyot bukott amerikai Lindsey Vonn annak ellenére nem vállalta a versenyt, hogy a kórházban semmilyen problémát nem mutattak ki nála a vizsgálatok. A másodiknak induló Marlies Schild remek idővel ért le az 1070 méteren lévő célba, a rögtön utána következő Tanja Poutiainen pedig 27 századdal maradt el tőle. A hatodikként startoló svéd Maria Pietilae-Holmner lendületes sízéssel átvette a vezetést, 65 századdal volt gyorsabb az osztráknál. Az őt követő német Maria Riesch már a felső szakaszon elesett, így a 24 éves skandináv hölgynek csak egyszer volt félnivalója: akkor, amikor a szlovák Veronika Zuzulová kerülgette a kapukat. A célba érve azonban 24 századdal többet mutatott az óra, és ahogy jöttek sorban a többiek, úgy vált egyre biztosabbá, hogy az élen várhatja a folytatást. A hét éve ezüstérmes szlovén Tina Maze 31. lett, így nem állhatott rajthoz a második futamban.

Kora délután még nagyobb ködben versenyeztek a lányok. Talán ez is közrejátszott abban, hogy sokan buktak vagy kaput tévesztettek. A 19. helyről induló kanadai Marie-Michele Gagnon ilyen körülmények között is nagy fölénnyel verte meg az előtte síelőket, őt nem sokkal később az olasz Manuela Mölgg előzte meg 45 századdal. Nicole Hosp a gyenge első futam után már a pálya felső részén hibázott, és kiesett, csakúgy, mint Susanne Riesch, aki rálépett egy kapujelző botra.

Mire a legjobbak következtek, alulról eltűnt a köd. A cseh Sarka Zahrobská hiába igyekezett, kevéssel elmaradt Mölgg mögött, csakúgy, mint az osztrák Kathrin Zettel. A legjobb német, Katharina Dürr sok hibával jött le, és végül csak 10. lett. Poutiainen már jelentős előnnyel kezdhette a futamot Mölgg-gel szemben, és ennek harmadát meg is őrizte. Jött azonban Marlies Schild, napjaink egyik legjobb műlesiklója, aki az idényben már négy szlalomot nyert meg (Levi, Courchevel, Semmering, Zágráb), és meglévő előnyére még másfél (!) másodpercet rátéve az élre ugrott. Ekkor már elég valószínűnek tűnt, hogy az utána síelők nem tudják megelőzni, és így is lett. Zuzulová jól ment ugyan, de ebben a futamban több mint egy másodperccel kapott ki Schildtől, míg Pietilae-Holmner a második ellenőrző pontig hiába növelte az osztrákkal szembeni időkülönbséget, a pálya utolsó szakaszán elcsúszott, megállt, és csupán a nyolcadik hely jutott neki. Schild amikor célba ért ebben az idényben, akkor győzött – ez nem akármilyen teljesítmény. Két jelentős előrelépést érdemes kiemelni az arber-zweiseli viadalon: Mölgg a 16. helyről lett 4., míg a kanadai Erin Mielzynski a 30.-ról feljött a 13.-ra.

Alpesi sí Világkupa, nők, műlesiklás, Arber-Zweisel: 1. Marlies Schild (osztrák) 1:55,19 (57,16; 58,03), 2. Zuzulová (szlovák) 1:55,87 (56,72; 59,15), 3. Tanja Poutiainen (finn) 1:56,97 (57,43; 59,54), 4. Manuela Mölgg (olasz) 1:57,60 (59,22; 58,38), 5. Sarka Zahrobská (cseh) 1:57,82 (58,28; 59,54), 6. Kahtrin Zettel (osztrák) 1:57,95 (57,98; 59,97).

A szakági Világkupa állása: 1. M. Schild 500 pont, 2. Poutiainen 460, 3. Maria Riesch (német) 420.

Az összetett Világkupa állása: 1. M. Riesch 1232, 2. Lindsey Vonn (amerikai) 1087, 3. Poutiainen 640.

Szólj hozzá!

Címkék: világkupa alpesi marlies schild arber zweisel

A bejegyzés trackback címe:

https://siujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr942638651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása